Реклама
https://m.bgdnes.bg/sagata_bozhkov/article/8239555 www.bgdnes.bg

Основният коз на прокуратурата проговаря: Жената на Божков знае за убийства и изнасилвания!

40 свидетели заковават хазартния бос

Жената на Васил Божков знае за убийства и изнасилвания, за които той е разследван! Това разкрива в показанията си основният свидетел срещу хазартния бос Цветомир Найденов, съобщи прокурор Тихомир Стоев. Разпитът на Найденов е проведен вчера сутринта, минути преди апелативният спецсъд да гледа мярката за неотклонение на Елена Динева.
Шармантната дама дойде в спецсъда с бодигард и двама мастити адвокати. Тя е обвинена като член на престъпната група на мъжа си, а първата инстанция преценява, че доказателствата срещу нея са оскъдни. Собственикът на "Нове холдинг" е погнат за ръководене на престъпна група, принуда, изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба. По-късно се сдоби с обвинения за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред.
Разследващите нищят и сигнали за извършвани убийства и изнасилвания. Засега те са отделени в отделно дело, което е в начален етап и по което няма обвинени, уточняват от прокуратурата. Във връзка с показанията на основния коз от държавното обвинение заявяват, че искат половинката на Божков зад решетките, за да не укрие доказателства. Опасенията са включително и за отделеното дело, става ясно от думите на прокурор Стоев. Той уточнява, че прокуратурата не се стреми да прилага репресия и предварително изпълнение на присъда, а да осигури обвинените за делото.
Цветомир Найденов дава информация и за Елена Динева - за приближеността й до Васил Божков и другите участници в престъпната група. Посочва и конкретния й принос - тя е запозната с дейността на фирмите и закононарушенията, включително такива с длъжностни лица от Комисията по хазарта, разкри обвинителят. Според разследващите Динева е въртяла далаверите на съпруга си.
"При обвиненията като моите - толкова общи, нали знаете какво очаквам от съда в момента... Всичко", коментира Елена Динева на влизане в съдебната зала. На първа инстанция тя е освободена от ареста срещу 1,5 млн. лв. Магистратите дават 14 дни за внасянето на парите, а бизнес дамата обжалва размера на рекордната гаранция.
Прокуратурата се запъва и протестира освобождаването, като се мотивира с обществена опасност на личността. "Динева е опасна с позицията, която има в групата - тя е най-близкият човек на г-н Божков. Тя може да унищожи доказателства по делото, тъй като е запозната с абсолютно цялата информация и с абсолютно всички дейности, които са предмет на друго разследване срещу г-н Божков, включително и по отношение на инкриминирани и по това дело деяния", заявява прокурор Стоев. По думите му разследването срещу боса на "Нове холдинг" започва през декември м.г. след сигнал на братята Найденови, а папките с доказателства набъбват всеки ден.
Преди Темида да реши съдбата й, Елена Динева изслуша искането на мъжа й Васил Божков и на собственика на "Левски" Георги Попов да бъде отменено постановеното им задържане за 72 часа. Двамата са в Дубай, като се очаква Обединените арабски емирства да се произнесат за екстрадицията им.
Въпреки че липсват, спецпрокуратурата издава постановление за задържането им. Целта е, когато прекрачат границата, да бъдат задържани, вместо да са на свобода. На Божков и Попов са назначени служебни адвокати, които оспорват назначеното задържане. Те се опират на член от Европейската конвенция по правата на човека (ЕКПЧ) и се мотивират, че мерките са безпредметни, тъй като няма задържани.
"Божков е лишен от основни гаранции от конвенцията като правото да се информира, да уведоми близките си. Той има постоянен адрес, известен е в обществото. Процесуално-следствените действия са извършени без негово участие и той не пречи на разследването", изтъква адвокат Милена Миланова.
Магистратите отхвърлят жалбата срещу постановения арест. Те се съгласяват, че гледането на ограничението е безпредметно, тъй като обвинените ги няма. Освен това съдът се произнася при реално задържане, а този случай е в компетентността на Апелативната прокуратура, отсичат Георги Ушев и колегите му.
Темата "Божков" е обсъждана на високо равнище между прокурори от Върховната касационна прокуратура и техни колеги от емирствата, съобщи вчера главният прокурор Иван Гешев. "Държавата свърши всичко, което трябваше по случая с Васил Божков, сега топката е в ОАЕ. Да му се молим да се върне ли", каза Гешев по адрес на хазартния бос.


ВИП среща

В почивките между заседанията Елена Динева сяда на пейката пред входа на съда, за да изпуши цигара. Там се засича с шефа на "Литекс" Гриша Ганчев, който също е клиент на Темида. Двамата се здрависват, след което бизнесменът от Ловеч започва да разказва за данъчните си обвинения и перипетиите по делото.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама