Реклама
https://m.bgdnes.bg/sagata_bozhkov/article/8254402 www.bgdnes.bg

Синът на Божков е обвинен в пране на пари

Мащабна схема с кухи фирми

Антон ръководел престъпна група, легализирала източените стотици милиони от баща му

Обвинение за пране на пари срещу сина на хазартния бос Васил Божков повдигна вчера спецпрокуратурата. Според разследващите Антон Божков е действал по поръчение на престъпната група, създадена и ръководена от баща му. Като примерен изпълнител Антон стриктно изпълнявал дадените указания. В резултат е създадена мащабна схема с множество кухи фирми, които реализирайки фиктивни сделки, успяват да легализират и преведат в чужбина източените от държавата пари, разкриха пред "България Днес" близки до разследването. По неофициална информация става дума за десетки милиони левове.
Вчера сутринта на Асен Божков официално му бе предявено обвинението при разпит в следствения отдел на Специализираната прокуратура. Там Божков-младши е задържан за 72 часа, след което ще бъде поискан и постоянният му арест.
"Няма значение кой е от близкото обкръжение на Васил Божков и кой е от далечното обкръжение - ако се съберат нови доказателства за престъпление, ще има още обвиняеми", обяви говорителят на главният прокурор Сийка Милева.
Разплитането на аферата започна преди около месец. В резултат босът на престъпната група Васил Божков се сдоби с 11 обвинения - за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба, за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности плюс изнасилвания и убийства.
Участник в престъпната група на Васил Божков според прокуратурата е и настоящата му съпруга Елена Динева, която се явява мащеха на Антон. Първоначално тя бе пусната от спецсъда с рекордната гаранция от 1,5 млн. лева, но на втора инстанция магистратите я пратиха за постоянно в ареста.

Реклама


Според разследващите бандата на Васил Божков е успяла да избегне плащане на над 500 млн. лева дължими данъци от хазартния бизнес. Впоследствие огромните суми са легализирани чрез схемата на сина Антон. Самият Божков-младши няма участие в хазартните фирми, източили държавата. Проверка в Търговския регистър показва, че името на Антон Божков се появява единствено като управител и съсобственик на "Инфра Холдинг". През последните години създаденото от Васил Божков дружество и дъщерните му фирми усвояват стотици милиони по договори за строителство и ремонт на пътища, жп линии, вагони и локомотиви. Покрай част от обществените поръчки избухваха скандали с обвинения, че победителят е предизвестен, а условията за участие са написани в полза на "правилния кандидат". По правило разследвания на отправените от конкурентите твърдения няма, а само в отделни случаи, когато медийният скандал набере скорост, конкурсите се прекратяват.
При някой от ремонтите, изпълнени от дъщерните фирми на "Инфра Холдинг", резултатите са доста спорни. Такъв е случаят с договора за изграждане на екопътека в местността Златните мостове на Природен парк "Витоша". Половин година след като парите са усвоени, репортаж на Нова телевизия показа, че построеното вече се разпада.

Участва във второто ЦСКА

Наред с бизнеса Антон Божков демонстрира сериозни интереси и в спорта. Дълги години той бе част от управлението на оригиналния футболен клуб ЦСКА, докато баща му бе собственик.
След оттеглянето на татко си Божков-младши запази любовта към любимия клуб. След фалита на "армейците" той участва в създаването на алтернативния ЦСКА 1948. Антон Божков дори си купи 10 ВИП билета с идеята да подпомогне финансово обявилия се за наследник на "армейците" отбор.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама