Реклама
https://m.bgdnes.bg/sagata_bozhkov/article/8257148 www.bgdnes.bg

693 млн. лв. търси държавата от фирми на Божков

Компаниите подеха съдебна битка

Хазартните дружества без успех жалят актовете

Държавата иска от хазартните фирми на Васил Божков невнесени налози в размер на повече от 693 милиона, установи проверка на "България Днес". Крупната сума се търси от "Еврофутбол", "Ню Геймс", "Национална лотария" и "Евробет", в които Божков има различни участия.
Дружествата са засипали Административния съд в София с жалби срещу предварителното изпълнение, от което произтичат и запорите върху сметките им. С делата се жалят наложените от Комисията по хазарта поредица от актове за установяване на публични държавни вземания. Те са за изминалите 4 или 5 години. Юристите на компаниите са поискали актовете да бъдат отменени като нищожни, необосновани и незаконосъобразни. Оспорват се наложените предварителни изпълнения, тъй като според фирмите твърдените вреди за фиска са недоказани. Неизменно магистратите отхвърлят жалбите като неоснователни. Приемат, че установените вземания са в особено големи размери, и преценяват, че поради това административният орган си е свършил работата, като за да бъдат събрани сумите от бюджета, е нужно налагането на предварително изпълнение. Все пак решенията не са окончателни и предстоят гледания на делата на дружествата и от Върховния административен съд.
Става ясно, че според проверяващите един от най-големите длъжници е "Еврофутбол" ООД. С наложения на 14 февруари акт хазната иска задължения за довнасяне в размер на над 261 милиона лева и лихви за близо 68 милиона. Общо държавата търси от "Еврофутбол" 328 882 670 лв и 98 стотинки.
"Ню Геймс" АД в края на февруари е завела цели 6 дела срещу Комисията по хазарта и НАП. По две от тях вече има решения. Те са срещу два последователни акта за установяване на публично държавно вземане. Единият е за над 188 милиона и лихви за просрочия от 35 милиона, или общо за над 223 млн. лева. Вторият, заедно с лихвите, е за 47 615 189,59 лв.


"Национална лотария" АД е завела две дела срещу актовете на председателя на Държавната комисия по хазарта. С единия от компанията се искат с предварително изпълнение 293 597 лв. и лихви от 118 282 лв. Другият обжалван акт е доста по-солен. С него държавата търси за довнасяне налози в размер на 14 651 873 лв., а заедно с лихвите те стават 18 549 088 лв.
"Евробет" ООД е завела 3 дела. Едното е срещу вземания за близо 5 милиона и над милион и половина лихви. С второто се жалят скромните на фона на останалите суми 21 422 лв. и 11 632 лв. лихви. Третото обаче касае десетки милиони - 52 809 640 лв. вземания и лихви в размер на 15 059 537 лв.
Чрез други компании Васил Божков държи контролните пакети в "Ню геймс" (организатора на "Национална лотария") и "Евробет" (което притежава конкурентната "Лотария България" и предлага онлайн числови игри). Босът контролира и "Национална лотария" (въпреки съвпадението с името на лотарията фирмата организира онлайн спортни и казино залози). В "Еврофутбол" Божков е акционер и си партнира с хората, подали сигнала срещу него - братята Боян и Цветомир Найденови.


Доводи за слаб контрол

В своята основа наложените актове от Комисията по хазарта са за разликите между платеното от фирмите на фиска и това, което е трябвало да бъде внесено. Ползвани са двусмислени текстове в закона, според които дружествата са плащали не 15% от събраните залози, а 20% от събраните комисиони (залозите минус изплатени награди).
В някои от жалбите са изложени доводи за проявена пасивност от страна на Комисията по хазарта, която не е упражнила своевременен контрол и е допуснала събиране на държавни такси в занижен размер. Съдът обаче намира, че това е извън неговата компетентност.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама