Реклама
https://m.bgdnes.bg/sagata_bozhkov/article/8294874 www.bgdnes.bg

Мистерия с дохода на Антон Божков

Милионерският наследник усмихнат в съда

Синът на хазартния бос със 102 бона заплата, той твърди, че живее с половин милион на година

Мистерия с доходите на обвинения в пране на пари син на бизнесмена Васил Божков се заформи вчера в специализирания наказателен съд. Седмица след наложената му рекордна гаранция от 1 млн. лева Антон Божков застана отново пред магистратите. Повод бе желанието на прокуратурата да бъде вкаран в ареста заради опасността да се укрие, повлияе на свидетели или унищожи доказателства за вината си. Божков-младши от своя страна оспори размера на наложената му гаранция и поиска да не му бъде налагана каквато и да е мярка за неотклонение с мотив, че забраната да напуска страната е достатъчна гаранция, че ще си стои вкъщи.
На вчерашното заседание милионерският наследник отново пристигна със съпругата си Ива Софиянска. Хванати под ръка и с усмивки на лицата, те влязоха в съдебната зала, категорично отказвайки да отговарят на журналистически въпроси.
Още в началото на съдебното заседание адвокатите на Божков-младши обясниха, че подобна сума е нереална. Самият Антон се ожали, че парите надхвърлят два пъти семейния годишен доход. За това той и съпругата му Ива Софиянска не могат да си позволят пращането на подобна сума.
"Имам две малки деца - доходите ми не стигат за гаранция от 1 млн. лв.", оплака се се Божков-младши.
В случай че обясненията на Антон са верни, то издръжката на семейството му поглъща около 500 хил. лв. на година. Информация, която според криминалисти влиза в леко противоречие с публично достъпните данни за доходите му. Проверка в Търговския регистър показва, че името на Антон Божков се появява единствено като управител и съсобственик на "Инфра Холдинг". Дружеството се занимава с ремонт и строителство на пътища. Като председател на управителния съвет Антон се разписва под годишна заплата от 102 хил. лв., показва официалният финансов отчет на "Инфра Холдинг". В същия момент няма информация синът на бизнесмена да работи другаде, който според криминалисти би трябвало да значи, че това са и единствените му доходи. Липсващите 400 бона за издръжката на семейство Божкови трудно може да набави и съпругата му Ива, която вчера бе неотлъчно до него в съда. Наред със заплатата си като телевизионен водещ половинката на Антон има и една собствена фирма. Дружеството не развива почти никаква дейност, а единствените активи са два апартамента в центъра на Банско.
Оплакванията на Антон Божков и молбите на адвокатите му не дадоха резултат. След няколкочасов размисъл апелативният спецсъд потвърди гаранцията му от 1 млн. лева. От произнасянето на втората инстанция отново стана ясно, че доказателствата срещу Божков-младши към момента са доста семпли. Включително липсва конкретен период, в който той е извършил прането на пари.

Реклама

Свързано с ръководството на "Инфра Холдинг" е и обвинението за пране на пари срещу Антон Божков. Според прокуратурата милионите са препирани от самото дружество, а Антон е действал по поръчка на баща си, който също е акционер там. Самата фирма е с капитал от 58 млн. лева, който е фирмиран от заеми на фирми, свързани с избягалия в Дубай Васил Божков. Според обвинителите схемата за пране на пари действа от началото на 2014 г., а Божков-младши напълно е осъзнавал, че върши нередни неща. В същия момент самите заеми, на които се позовава обвинението, са отпуснати още през 2008 г.
Преди седмица на първа инстанция съдът обяви, че до момента конкретни доказателства Антон Божков да е извършил престъпление няма, което стана основание да го пусне под гаранция.
Вчера адвокатите му продължиха да настояват, че Антон е невинен, а обвиненията му са повдигнати само заради името на баща му. Не били верни и твърденията, че се кани да бяга заради подаденото заявление за издаване на нов задграничен паспорт.
Според защитата Антон Божков е отишъл да си върне стария паспорт, тъй като подлежи на глоба, ако не го направи. В същия момент Божков-младши има да се грижи за две деца, което няма как да прави от ареста.

Къщата от тъста пустее

Освен на заплата във фирмата на баща си Антон Божков според запознати живее в жилище, предоставено му от избягалия в Дубай хазартен бос, обясниха запознати. Твърди се, че Антон и съпругата му Ива живеят врата до врата с баща му на столичния бул. "Васил Левски". Хазартният бос притежава почти цялата кооперация, ползвана в миналото от висши кадри на ЦК на БКП.
Антон от своя страна е собственик единствено на шикозна къща в баровския столичен квартал Симеоново, прехвърлена му от тъста Стефан Софиянски.
Към днешна дата баровският имот, струващ близо милион лева, пустее, показа проверка на репортер на вестника.
Самата къща вчера бе спомената от прокуратурата при гледане мярката за неотклонение на Антон. Съдът отхвърли твърденията на обвинителите, че става дума за пране на пари и отказа да разгледа казуса.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама