Реклама
https://m.bgdnes.bg/sagata_bozhkov/article/8299550 www.bgdnes.bg

Втора компания на Божков обяви фалит

75 млн. данъци трябва да плати "Евробет", която бе сред организаторите на игри с талончета

Искане за обявяване във фалит внесе в съда втора хазартна компания от обръча около духналия в Дубай бизнесмен Васил Божков. Молбата на "Евробет" е входирана в началото на седмицата. В искането си от дружеството посочват, че заради наложените запори на банковите й сметки дейността й на практика е прекратена, а в същия момент има да плаща 75 млн. лв. данъци. Повод е избухналият конфликт между Божков и съдружниците му братя Найденови, който разкри, че компаниите на първия са плащали по-ниска такса върху събраните приходи от залози и талони за търкане на държавата, тълкувайки различно закона. По изчисления на прокуратурата по този начин фирмите на Васил Божков са си спестили над половин милиард лева. След разплитането на аферата с промени в законодателството депутатите забраниха лотарийния бизнес на частните компании и повериха тази дейност на държавата.
Няколко дни след като промените влязоха в сила, в процедура по фалит влезе фирма "Ню геймс", която организираше най-голямата частна лотария на Божков - "Национална лотария". Поводът е издадените данъчни актове да доплати на държавата 273 милиона лева.
На шести март по пътя на фалита тръгва и "Евробет". До края на миналата година дружеството организираше друга от играта с талончета за търкане "Лотария България". Отделно фирмата опита да конкурира и спортния тотализатор, пускайки свои игри с числа.
В молбата си за фалит от "Евробет" посочват, че със законовите промени те не могат да провеждат игрите си и на практика остава без приходи. В същия момент запорът на данъчните върху банковите сметки прави невъзможно изплащането на печалбите и обслужване на кредитите.
По закон след молбата за фалит съдът е длъжен да назначи синдик във фирмата. Неговата задача е да продаде имуществото и да изплати натрупаните дългове. Дали "Евробет" има достатъчно средства да внесе в бюджета спестените в миналото 75 млн. лева, все още не е ясно. Криминалисти подозират, че огромна част от натрупаните печалби за стотици милиони левове от фирмите на Васил Божков отдавна са изнесени в чужбина чрез различни финансови схеми. По думите им това е сред причините за повдигнатото обвинение за съдействие при реализиране на схема за пране на пари срещу сина му Антон.
Самата схема е ръководена лично от Васил Божков, а като съучастник бе обявена и съпругата му Елена Динева.
Докато разследването бе в своето начало, Божков успя да избяга в чужбина благодарение на издадения му в миналото от външно министерство специален служебен паспорт. След като бе обявен за издирване от Интерпол, хазартният бос бе открит в Дубай, откъдето все още се чака решение за екстрадирането му. Повод са повдигнатите му обвинения за 11 престъпления, между които принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, изнасилвания и убийства.
Според прокуратурата неплатените в годините от дружества на Божков такси за организираните от тях хазартни игри достигат половин милиард лева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама