Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/8303356 www.bgdnes.bg

Дойде времето на пролетния уклей

Тази рибка изисква фин риболов на плувка, сега се търси в плиткото

Риболов на уклей върви здраво у нас през месец март. В почти всички малки и големи язовири в страната тази сребриста рибка вече се е събудила и първа налита на червейчето.
Страхотен е уловът на яз. "Искър" и яз. "Кърджали", провери на място "България Днес". С добра подготовка само за няколко часа могат да се наловят стотина бройки. Най-често тези риби са с размери между 10 и 20 см. Затова и се мамят с фин такъм на плувка.
Три са най-важните условия, за да си гарантирате пълен живарник - подходяща позиция, захранване и правилен монтаж. През април започна размножителният период за риби като уклея. Затова още отсега пасажите навлизат в по-плитките зони на водоемите, около вливания на реки и потоци. Замятайте на дълбочина от около метър до два. Не се притеснявайте, ако водата е замътена от пролетните дъждове. Уклеят има отлично обоняние и намира стръвта.
Най-добрата примамка си остават белите червеи или по-дребната им разновидност, наречена пинки. Задължително е да се подхвърля рехава захранка. Отлична работа върши накиснатият и намачкан във вода хляб.
Поради дребните си размери уклеят често кълве леко. Повлича плувката с леки почуквания, подвига я нагоре, но рядко я скрива цялата. Затова е важно да заложим на олекотена линия. Плувката трябва да е с товароносимост до грам - грам и половина. При определени условия и безветрие може дори и още по-чувствителна. Подходяща е кукичка №18 или ако рибите са по-едри - №16. Влакното, което се използва за повод, не бива да е по-дебело от 0,10 мм в диаметър.
Когато уклеите са стръвни, те се събират на големи пасажи при захраненото петно. Това означава, че кълването идва почти веднага след замятане. Именно тази динамика прави уклейския риболов любим за мнозина.



Мариновайте го в бурканче

Уклеят е дребна риба, идеална за пържене. Препоръчваме силно и една рецепта за маринован в бурканче.

Рибата се кисне в хладилник за 24 часа в силна саламура от 1 литър вода и 1 пакет морска сол. Измива се, след което се залива с оцет (6%) и се остава отново на студено, но този път за 12 часа. Изплаква се и се нарежда в бурканче, като всеки уклей е с главата надолу. Поставя се по 1 зрънце бахар, няколко зрънца черен пипер, 1 дафинов лист, копър. Бурканчетата се напълват плътно с препържено олио, за да не гранясва. Оставят да зреят в хладилник, затворени с капачки, за около 15 дни.
Консумира се със ситно нарязан лук, зехтин, лимон и маслини. Чудесно мезе за мастика и узо. Наздраве!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама