Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8322585 www.bgdnes.bg

Ядоса ли Слави Ангелов футболни хулигани с публикации за войната между Васил Божков и братята Найденови?

Това е една от версиите за зверския побой, нанесен от трима
във вторник на главния редактор на “168 часа” и “Космос”

30 секунди младите мъже с профили на футболни фенове,
нанасят удари с чук, ръце, крака върху журналиста
 

Реклама

Инцидентът е копие на нападението на маркетинговия
директор на “Левски” Цветан Вълчев през август  

Между 500 и 2000 лв. струва подобна поръчка

“По-добре съм. Продължавам!” Така Слави Ангелов описа лаконично своето състояние и предупреди поръчителя и тримата, нанесли му зверския побой, че страхът при него е ампутиран по рождение.
Всички версии, по които работи полицията, са свързани само и единствено с работата на главния редактор на вестник “168 часа” и списание “Космос”.
Нападението, при което лицето на Слави Ангелов бе обезобразено, десният му крак счупен и срязан във вторник, малко преди 21 часа, напомня удивително на друг инцидент.
На 21 август 2019 г. по същия начин бе пребит маркетинговият директор на “Левски” Цветан Вълчев. Това е и една от версиите, по които се работи, научи “24 часа”.
Трима мъже с профила на футболни хулигани причакаха пред дома му и смазаха от бой главния редактор на “168 часа”, което предизвика реакции във властта и обществото въпреки извънредното положение в страната.
Цветан Вълчев
едва оцеля след
нападението от
3-ма маскирани,
били го с
метални пръти
пред офиса на клуба на ул. “Тодорини кукли”. Разследването така и не стигна до тях.
Освен нападенията над Слави и Цветан има и още няколко подобни през последните години. Докато за Цветан Вълчев основната версия е работата му в “Левски” и раздорите в клуба и сред агитката, тази за Слави Ангелов е работата му като журналист. В една от последните му публикации през февруари Слави анализира ситуацията около издирването на собственика на клуба Васил Божков след бягството му в Обединените арабски емирства. Преди това безпристрастно посвети и материал на съдружниците му Цветомир и Боян Найденови, които станаха свидетели срещу Васил Божков, а когато “Левски” изпадна в тежка ситуация те предложиха спонсорство на клуба.
Дали публикациите на Слави са предизвикали гняв във футболните среди, още не е ясно.
Но автор от
мащаба на Слави
Ангелов може
да е засегнал
много други
интереси
и така да се е стигнало до зверския побой. 


Едно е сигурно - подобно нападение в днешната обстановка покрива напълно хипотезата на престъплението мародерство. Това е саморазправа в условията на военни действия и трябва да бъде наказана безкомпромисно, строго и бързо.
Какво се случи във вторник вечерта, на петия ден от извънредното положение заради коронавируса?
Слави Ангелов се прибира вкъщи с колата си. Бил е на работа до късно, защото в този ден се приключва работата по следващия брой на седмичника “168 часа”.
Паркира колата си близо до входа на кооперацията, в която живее на иначе оживения бул. “Дондуков” до моста “Чавдар”. Заради извънредното положение в държавата улиците са пусти, а малкото минувачи са с маски, които крият лицата им.
Оказва се, че това е добро прикритие и за тримата мъже, които дебнат Слави да се появи. Журналистът слиза от колата си и тръгва по тротоара към вкъщи. В този момент към него се затичва мъж. Когато се изравняват, непознатият го удря със засилка. Зашеметен, Слави пада на земята, а маскираният тръгва да бяга. Свидетел на тази случка става мъж, който е там по същото време. Открит и разпитан от полицията, той разказал, че е тръгнал след нападателя, който се е оттеглил в посока центъра и оставил жертвата на земята. Всичко става за секунди.
Когато първият
бияч напуска
место-
престъплението,
пристигат други
двама,
които чакат в засада. Те започнали да налагат журналиста едновременно. Единият с юмруци по главата, а другият с предмет - вероятно чук, по краката.
Жестокият побой продължил около 30 секунди, през които са нанесени десетки удари по тялото на Слави. След издевателството той изпада в безсъзнание. Намира го момиче, което подава сигнал на 112. На мястото пристига линейка, която го откарва в близката до дома му болница “Царица Йоанна”, известна като ИСУЛ.
За минути пред дома на главния редактор на “168 часа” се събират екип от разследващи и лично директорът на СДВР Георги Хаджиев. Криминалистите започват работа веднага, докато лекарите стабилизират състоянието на обезобразения от ударите журналист. Състоянието му е тежко. Лицето му е подуто, очите затворени, носът му е счупен, кракът също. Освен фрактурите има и пробождания. Налага се да го оперират. 

В първите минути след побоя Слави разказа, че след първия удар е видял единия от нападателите да снима с телефон.
В сряда вече е поспаднал отокът по очите му и журналистът вижда по-добре, разказа съпругата му Татяна Тасева, продуцент в БНТ.
В сряда при него отиде и вътрешният министър Младен Маринов, както и екип от разследващите. Веднага при огледа става ясно, че нападението не е било с цел грабеж.
Лаптопът и всички лични вещи на Слави са у него. Свалени са записи от камери в района, които да покажат понвече детайли от нападателите. Една от версиите е, че мъжете са част от футболна агитка, защото профилът им показва точно това. Обикновено те продават наркотици, крадат, но и приемат поръчки за побои чрез посредници. По данни от престъпния свят това струва около 1000 лв., като може да стигне до 2000 и да падне до 500 в зависимост от трудността на задачата.
Работата на Слави Ангелов като журналист и публикациите му в “24 часа” и “168 часа” са основната версия, по която се работи. И двете редакции на “Медийна група България Холдинг” събраха всичко, което може да доведе до разплитането на престъплението, и го предоставиха на разследващите.
Един от последните анализи на Ангелов е по случая с разораната дюна на къмпинг “Смокиня”. Скандалната история потресе цяла България през януари 2019 г. Тогава стана ясно, че защитената природна забележителност е изравнена със земята от багер. След
намесата на
прокуратурата и
МВР стана ясно,
че това е станало
по поръчка от
редовен
летовник там
Това е 45-годишният Иван Нончев от Бургас - търговец на авточасти. Той наел багеристите Манол Пазвантов и Васил Георгиев, които признаха, че Нончев им дал 1000 лв., за да премахнат дюната. Още тогава Слави Ангелов зае гражданска позиция и следеше случая изкъсо. Делото на първа инстанция приключи само с глоба за Нончев, а през февруари делото беше прекратено и върнато на прокуратурата. Това предизвика гнева на Слави Ангелов, който написа материал със заглавие “Простака победи и ни върна в 90-те: дюната я няма - той невинен”. Анализът беше прочетен над 110 хил. пъти. В текста Слави не споменава нито веднъж името на Иван Нончев, а критикува целия процес на разследването и съдебното дело и прави елегантни аналогии с мутренските времена отпреди 20 г. А Нончев се държи и изглежда точно като героите от онова време - позира седнал зад волана на кола с анцуг, арогантно поведение и непукизъм. Заради острия материал и евентуално засегнатия Иван Нончев той е извикан на разпит в полицията в Бургас, научи “24 часа”. Засега обаче няма данни да е поръчител на престъплението.
Нончев обаче не е единственият герой от публикации на Слави Ангелов, който може да бъде разследван за побоя. Журналистът е споделял със свои близки, че около дома си е виждал друг герой от свои публикации - Емилио Младенов от Самоков. През 2012 г. Слави Ангелов посвети поредица на поредния недъг в правораздавателната система. Тогава Емилио бе
осъден на 5 г.
затвор заради
отвличане и побой
на две момчета,
които подозирал, че са откраднали радиаторите му. Вместо зад решетките обаче Стоянов беше на свобода с оправданието, че има операции след катастрофа и не може да лежи. След публикациите на Слави и снимките как осъденият ходи по кръчми прокуратурата се самосезира и започна разследване. Накрая Емилио Стоянов се озова в затвора и излежа присъдата си. От пускането му на свобода обаче е минало много време.
Темата с проституцията отново стана актуална,
преди
коронарирусът
да засенчи
останалите
събития
в държавата
А един от осъдените сводници - Даниел Бурджиев-Дани Обувката, беше осветен преди години точно от Слави Ангелов. След негови разследвания Дани Обувката беше обвинен и съден. Делото продължи дълго, а наскоро той беше осъден, макар и условно, като тартор на сводници. От публикациите на Слави обаче излязоха много подробности както за момичетата, които са работили за него, много от които известни, така и за клиенти. На 8 февруари т.г. актуализирано негово разследване припомни за скандалния случай. Това обаче са само хипотези за хората, които могат да бъдат засегнати от работата му. А те са стотици.

Министър Маринов след среща в ИСУЛ с журналиста:
Версиите са свързани само и единствено с неговата работа

Младен Маринов, министърът на вътрешните работи, рано сутринта в сряда отиде в ИСУЛ, за да разговаря със Слави Ангелов.
МВР шефът, който още от първите минути на побоя във вторник вечерта, лично координира действията на полицията, не сподели детайли от срещата си с главния редактор на седмичника “168 часа” и списание “Космос”. 


Пред “24 часа” Младен Маринов обясни, че всички версии за причините на нападението, по които МВР върви, са свързани с работата на журналиста - неговите коментари и текстове на други журналисти във вестника, който той ръководи.

Реклама

Иван Гешев: Побоят е посегателство срещу държавността
в този момент

Нямам никакво съмнение, че в момент като сегашния нападението над Слави Ангелов е посегателство над държавността. Това сподели главният прокурор в разговор с издателя на в. “24 часа” и “168 часа” Венелина Гочева. 


Иван Гешев е наредил на своя екип да получава всяка информация, свързана с хода на разследването. Главният прокурор изказа съчувствието си към нашия колега и пред главния редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев.

Колеги, партньори, близки и непознати - благодарим за подкрепата!

Десетки колеги на Слави Ангелов от всички медии, държавници, политици, хора на изкуството, Съюза на българските журналисти, Факултета по журналистка към СУ, директорите на БНТ и БНР, международни журналистически и неправителствени организации, защитаващи свободата на медиите, осъдиха бруталния акт на насилие срещу Слави Ангелов. 


Голяма част от тях се присъединиха и с морален жест към Слави и екипа на “Медийна група България”, като смениха профилните си снимки във фейсбук със снимка на пребития ни колега.
Цял ден в редакцията звъняха наши колеги и партньори, за да изразят възмущението си и да попитат как е той. Не само такива, които познават Слави и са работили с него, но и хора, които никога не са го виждали наживо. Всички искаха едно - да бъдат съпричастни и да помогнат.
Благодарим!

Целият екип на Медийна група България благодари на лекарите и сестрите, които се грижат за възстановяването на нашия колега в столичната болница “Царица Йоанна”

Реклама
Реклама
Реклама