Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8340953 www.bgdnes.bg

Шест години без следа от Стоянка

Майката на две деца изчезва от Карлово

Нямам представа къде е, но нека бъде щастлива, казва съпругът Веселин Божилов

Шест години няма следа от 49-годишната Стоянка Дудекова, която изчезна в Карлово на 26 март 2014 г. Пълна мистерия обгръща случая, около който витаят само догадки и предположения и който роди различни версии за потъналата сякаш вдън земя майка на две деца.
Рано сутринта Стоянка излиза от дома си, за да хване служебния автобус, с който отива на работа. Следите й се губят в разстоянието от около 300 метра, между жилището й и автобусната спирка, до която жената така и не стига в утрото на 26 март.
"През два месеца прокуратурата изисква справка в сектор "Издирване" на полицията, за да разбере дали има нови данни около търсеното на Дудукова. Всичко като процесуално-следствени действия е свършено до момента - разпити, огледи, експертизи", обясняват от Окръжната прокуратура в Пловдив, под чието наблюдение се води разследването. Към момента то е спряно, тъй като е изтекъл законният двегодишен срок. В случай че се появят нови факти и обстоятелства, които трябва да се проверят, делото ще бъде възобновено.


"Много време мина. Не зная вече какво да мисля за изчезването на Стоянка. Където й да е, желая й да бъде щастлива", коментира бившият съпруг на Стоянка - Веселин Божилов, пред "България Днес".
След мистериозното изчезване на майката на двете му деца той се грижи за тях. Те вече са пълнолетни. Дъщеря им се дипломирала с отличен успех в специалността "Лингвистика" преди дни.
"Децата като цяло се поуспокоиха. Дъщерята завърши бакалавърската степен в университета и записа магистратура. Ходих на тържеството за дипломирането. Много горд и щастлив съм от успехите й. Синът ми завърши средно образование, но не продължи нагоре. Помага ми в магазина. Предлагах му да замине малко в чужбина, да види как е навън, след като няма да учи повече, но той не пожела", разказва Веселин Божилов. Той допълва, че преди време се съветвал с адвокат какво трябва да предприеме, след като повече от пет години бившата му жена липсва. Юристът му обяснил, че само децата, които са вече пълнолетни, могат да поискат майка им да бъде обявена от съда за мъртва, тъй като я няма повече от пет години. Този акт бил необходим, защото е свързан с различни административни процедури, сред които и наследството на Стоянка.
"Не сме предприемали такива стъпки на този етап", казва Божилов.
След изчезването й той подозираше, че Дудекова се е покрила някъде в чужбина. Според версията на Божилов бившата му забегнала тайно зад граница, за да му създава проблеми. Била наясно, че той ще бъде прибран зад решетките като заподозрян заради изострените им отношенията. Между двамата бивши съпрузи имало яростна вражда покрай развода и подялбата на имуществото. Стоянка изчезнала два дни преди делото за делбата. Именно този факт провокирал разследващите да включат в графата на заподозрените бившия съпруг. Освен това близките на Стоянка публично обвиниха Божилов, че има пръст в изчезването й.
Божилов бе арестуван и "въртян на шиш". Криминалистите не успели да измъкнат дори една дума от него, която да го уличава в изчезването на бившата му. Освен това ченгетата не намерили и нито едно годно доказателство в подкрепа на версията, че Веселин е ликвидирал бившата си съпруга, а след това е заровил някъде тялото й. Направено е щателно претърсване на голям периметър от района, но труп не е открит. Божилов е освободен без обвинение.

Огнени атентати за бившия

Бившият съпруг Веселин Божилов подозира, че Стоянка от чужбина два пъти е поръчала смъртта му. Откакто я няма, два негови имота са запалени. Пожарите лумват в две вили, но на една и съща дата. В единия от тях загива най-близкият приятел на Божилов, а от втория Веселин се спасява по чудо. Той се съмнява, че Стоянка е поръчала огнената вендета, защото познавала навиците му и знаела кой празник в коя вила посреща. Веселин Божилов се спасил по чудо от единия атентат, тъй като в последния момент решил да смени мястото на купона.
"Не зная да са разкрити извършителите на палежите до този момент", казва Божилов пред "България Днес" шест години след мистериозното изчезване на бившата му жена.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама