Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8342821 www.bgdnes.bg

Смешна присъда за корумпиран данъчен

Чиновникът тайно е записан от ченгетата

С две години условно и 2000 лв. глоба се отърва рекетьорът Георги Цветинов

С шокиращо ниска присъда се отърва бивш служител на НАП, изловен да рекетира бизнесдама, за да не й напише акт. Макар и признат за виновен, от решението на Върховния касационен съд става ясно, че престъплението, извършено от Георги Цветинов, не е достатъчно тежко, за да попадне в затвора. Вместо това държавният служител получава двегодишна условна присъда и трябва да плати глоба в размер на 2000 лв. Като допълнителен бонус Цветинов губи право следващите две години да заема контролна длъжност в държавни или общински служби. Санкцията според юристи дава възможност Георги Цветинов да продължи работа като обикновен чиновник, а дали ще прилага старите хватки спрямо зависещите от неговата воля граждани зависи само от него.
Самата корупционна афера се разиграва в края на февруари 2017 г. За разлика от повечето случаи с подкупи тук доказателставта са повече от солидни. По това време Георги Цветинов заема длъжноста главен инспектор в НАП - София, но заедно със свои колеги е командирован в Банско, за да следи дали магазини и хотели в курорта коректно отчитат оборота си.
Както се очаква, софийският екип данъчни започват масови проверки в търговските обекти. Малко след пристигането им в Икономическа полиция постъпват и сигнали за неправомерни техни действия. Заради липсна на достатъчно доказателства и страха на "съветваните да почерпят" бизнесмени да говорят последици няма. Нещата се променят на 21 февруари. Тогава Георги Цветинов влиза в магазина на Биляна Георгиева. Проверката му установява, че в касата има повече пари, отколкото са отчетени като продажби с фискалния апарат. Разликата надминава 1500 лв. По закон за подобно нарушение се съставя акт, а служителят на НАП има право да изземе нелегалния оборот и запечата магазина.
В случая с Цветинов това не става, става ясно от оплакването на магазинерката Биляна Георгиева. По думите й данъчният директно си поискал пари, за да си затвори очите за нарушението. Вместо да плати, тя моментално подава жалба в МВР, а по случая започва разследване. Дамата е снабдена със записваща техника и си уговаря среща с Цветинов, за да уточнят сумата и нейното предаване.
При самата среща данъчният действа изключително конспиративно, стана ясно по време на делото. Пазейки се да не "изгори", той моли Георгиева за калкулатор и на него написва цифрата 1500, колкото според него му се полагат, за да покрие случая.
Веднага след края на срещата магазинерката отива в Икономическа полиция, където записът е свален и прегледан. Заедно с разследващите се уговарят да му предаде само 1000 лв. Дамата осигурява 10 банкноти по 100 лв., които са предварително маркирани от криминалистите и поставени в плик.
На 28 февруари Цветинов и Георгиева се срещат отново. По молба на данъчния те избирят място, където няма камери за видеонаблюдение. Щом двамата се виждат, той кара снабдената със записващо устройство дама да постави плика в чантата на служебния му лаптоп, след което се разделят. Минути след това в играта се включват и цивилните полицаи, които обграждат чиновника рекетьор. При обиска в чантата е намерен пликът с белязаните банкноти и той е откаран в ареста.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама