Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8355256 www.bgdnes.bg

ВКС гледа аферата САПАРД


     Чакахме 18 г. за развръзката?!

След две оправдателни присъди за обвинения в източване на 7.5 млн. евро Марио Николов прокуратурата отново обжалва

Прокуратурата е внесла протест срещу оправдателните присъди на апелативния специализиран съд по делото "САПАРД". Така 18 г. след старта на евентуалната афера с източване на евросредства казусът ще бъде разгледан и от Върховния касационен съд. Според прокуратурата става дума за злоупотреба със 7,5 млн. евро след фиктивен проект за доставка на нови машини за месопреработка. Вместо тях разследващите твърдят, че са внесени стари съоражения, а парите за нови са откраднати от престъпна група, ръководена от бизнесмена Марио Николов, действала в периода август 2002 г. до декември 2005 г. Година по-късно започва и българското разследване след сигнал от Брюксел. По същото време немските власти повдигат обвинения над двама тамошни бизнесмени, който са улеснили реализирането на схемата и са отговорни за вноса на машините. Там проблем около доказването, че съораженията са стари, няма и те още през 2008 г. са осъдени.
В същия момент процесът срещу Николов, който бе сред спонсорите на президента Георги Първанов, зацикля. Първоначално делото бе внесено в Софийския градски съд, който през 2010 г. постанови осъдителни присъди, като Марио Николов беше осъден на затвор от 12 години. Две години по-късно втората съдебна инстанция - Апелативният съд, отмени присъдите и върна делото на прокуратурата, а от държавното обвинение го внесоха отново, но вече в току-що създадения специализиран съд в края на 2013 г. От документите стана ясно, че прокуратурата изведнъж е сменила стила на разследване. Оказа се, че делото е разделено на две - едно за източването на парите с помощта на неверни документи и друго за последвалото изпиране на парите. Решението на прокуратурата още тогава бе критикувано от юристи с мотив, че така се губи връзката между първоначалното престъпление и последвалия опит за "изчистване" на капиталите.
След множество перипетии процесът за пране на пари срещу Марио Николов и помощниците му завърши на всички инстанции с оправдателни присъди. Мотивът на магистратите бе липса на убедителни доказателства за извършено престъпление, а твърденията на прокуратурата се базират единственно на предположения.
На две инстанции Николов бе оправдан и за документното престъпление. На самиятпроцес, макар и наблюдаван под лупа от Брюксел, му трябваше цяла година само за да тръгне на първа инстанция. По време на разглеждането стана ясно, че има доста нередности около назначените от прокуратурата и извършени експертизи на машините, които да докажат дали са нови.
В крайна сметка до осъдителни присъди не се стигна. Според мотивите на съда по делото няма доказателства за престъпна група, която да е вършила документни престъпления от август 2002 г. до декември 2005 г. Магистратите приеха и становището на защитата, че за двама от подсъдимите - Лазарина Георгиева и Иван Иванов, давността е изтекла още през пролетта на 2018 г. и делото срещу тях е прекратено.
Дали промяна в мнението на съда ще има на трета инстанция ще стане ясно едва след края на епидемията и насрочване на делото пред ВКС.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама