Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8357943 www.bgdnes.bg

Църковни психолози успокояват вярващи

Виртуална подкрепа по време на пандемия 

Разкриха линии за взаимопомощ към социалното министерство и закрила на детето 

Доли ЛУКАНОВА

Богослови психолози ще успокояват разтревожените вярващи по телефона. Страната ни е в извънредно положение заради заразата COVID-19вече 13-и ден. Много вярващи намират утеха в божиите храмове, където все още няма категорична забрана за посещаването им. По този повод Софийската света митрополия отваря "телефон на доверието" за духовно-психологическа подкрепа.

Реклама

"С оглед създаденото и усилващо се психическо напрежение в обществото по повод пандемичното разпространение на COVID-19 Софийската света митрополия, с благословението на Негово Светейшество, Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, разкрива телефонна линия за духовно-психологическа подкрепа", се казва в съобщението на светата институция.


Всеки, който има нужда, може да получи разтуха на телефон +359 886 43 57 17 всеки ден от 10:00 до 19:00 ч.


Очаква се представителите на Националния оперативен щаб за коронавируса да поискат официално среща със Светия синод заради посещението на хората в храмовете и предпазните мерки, които са взети. В почти всички православни църкви в Европа вече са предприети конкретни действия. Досега няколко от митрополитите се обърнаха към миряните с послания, в които ги призоваваха да останат вкъщи, да се молят на Бог и да спазват предписанията на властите за дезинфекция.
До края на извънредното положение и колцентърът на Министерството на труда и социалната политика предоставя безплатна психологическа подкрепа на възрастни хора и хора с увреждания. Той ще се обслужва от доброволци - психолози и студенти по психология и социална педагогика, всеки ден от 9 ч. до 17 ч. Номерът е 080088001. Семействата и децата могат да получат подкрепа от психолог на националната телефонна линия към Държавната агенция за закрила на детето на тел. 116 111. Във Варна детският психолог Цвета Стоянова оказва подкрепа на деца, ученици, родители и педагогически специалисти от 13 ч. до 15 ч. на тел. 0882 567 038. Редица общини откриха телефонни линии за възрастни и самотно живеещи възрастни хора, които нямат близки за доставка на храна и лекарства по домовете. От услугата могат да се възползват и хората, поставени под карантина. Във всяка община може да получите повече информация за телефонните номера, на които отговарят доброволците.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама