Д-р Кабаджова, психолог: Очаквам скок на разводите

Приятел
Автор: Ина ХАНДЖИЙСКА

Д-р Кабаджова, психолог: Очаквам скок на разводите

Опознайте половинката си, любов и вино предпазват от скандали

Коя е тя

Галина Кабаджова е доктор по психология и сертифициран позитивен психотерапевт. Практиката й се фокусира върху индивидуална и фамилна терапия. Има предпочитания за работа с юноши, подрастващи, групи и криминално проявени лица. Практикуващ хипнотерапевт и профайлър. Преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", специалист по поведенчески анализ и разчитане езика на тялото. Създател на платформа, която от началото на извънредното положение заради коронавируса се грижи безвъзмездно за психическото и емоционалното здраве на всеки в нужда.

- Д-р Кабаджова, има ли някакви практики, чрез които да запазим доброто си психическо здраве и да не се поддаваме на паниката във време на пандемия?
- Паника е емоционално състояние на неудържим страх, което много често съпътства появата на една криза. Откакто свят светува, е имало кризи и именно те са това, през което ние сме еволюирали, променяли, пораствали. Когато сме в паника, водещ е страхът, и то страхът за оцеляване. В момента хората изпитват затруднения за удовлетворяване на основни потребности - сигурност, храна и перспектива за бъдеще. Заливащата информация за смърт, болести, липса на лекарства само подсилва масовата истерия, а тя е много по-опасна от коронавируса. Медиите, докато призовават хората да останат спокойни, ни информират за огромния брой случаи с летален край, за липса на лекарство и т.н. Това хората усещат като противоречие и реагират. Много е важно да разберем, че кризата, каквато и да е тя, не е край, не е единствена и няма да е последна, независимо дали говорим за масова, или личностна. Кризата е възможност за ново начало, тя е шанс, който можем да използваме, за да махнем всичко неработещо и да започнем на чисто. В никакъв случай не трябва да губим критичното си мислене, защото само то знае, че психическата зараза е много по-опасна от самата психоза.
- Голямото пазаруване в хипермаркетите признак на паника и страх ли е, или практичност?
- Безразборното емоционално масово пазаруване е психологически механизъм за справяне със силна тревожност, страх и несигурност. Когато оставим само емоциите да действат без разума и критичното мислене, тогава става опасно и се раждат истерии, масови психози, панически атаки. Ние пазаруваме, за да поддържаме нашия емоционален баланс и стремежа си към удоволствие. Но това не е практично мислене, а емоционално. Практичното мислене първо добре преценява безпристрастно ситуацията.
- Българите се смятаме за недисциплинирани, но по-голяма част от хората са отговорни и спазват стриктно правилата, как си го обяснявате?
- На мен като психолог много силно впечатление ми направиха бързата и овладяна реакция на правителството и готовността хората да се съобразяват и спазват взетите мерки. Това може да се случи само тогава, когато тези, които поставят правилата, са авторитети в очите на обществото. В повечето случаи нашата реакция е бунтарска - ние оспорваме, не вярваме, оплюваме, нарушаваме или действаме като недосегаеми. Сега обаче, чисто психологически, се усеща разлика - хората правят всичко възможно да подкрепят мерките и да пазят околните (разбира се, винаги има изключения, но като че ли сега са доста по-малко) - виждаме какво се случва по света, виждаме какво се случва у нас. Ето например днес минах през един супермаркет и въпреки студа хората пазеха ред, стояха на повече от метър разстояние, изчакваха се, уважаваха реда си, без някъде да се виждаше полиция. Това е различното в нашето поведение като нация. Набързо само споменавам и всички инициативи за безплатни уроци, курсове, шиене на маски, подкрепа на деца в неравностойно положение и на хората, които са най-засегнати. Обединяват се усилия около всяка кауза, която е нужна, и то безвъзмездно.
- Но колко време ще издържим само между стените на дома, може ли това да се отрази трайно на психическото ни състояние?
- Изпитът пред хората е колко адаптивни сме към условията, в които ни се налага да живеем. Максимумът, който аз давам на хората за неизлизане от дома, е не повече от десетина дни. След това вече бих очаквала завишаване на тревожността, много силна реакция срещу ограниченията, усещането на затвор. По-адаптивните хора ще намерят начини да се справят, като се фокусират върху това как да използват тази ситуация, или ще потърсят психотерапевтична помощ. По-малко адаптивните обаче и хората в риск ще усетят сериозни последствия - завишаване на тревожността, безсъние, по-емоционални отношения с околните, депресивни симптоми, страх и т.н. Затова е важно да се наблюдаваме и да реагираме навреме, ако видим, че наш близък е в риск. Има телефони за безплатна психологическа помощ и други начини за подкрепа.
Отделно това, което се случва като последствие, е раздалечаването ни като хора, дистанцията един от друг, която ще засили при някои усещане за самота. След кризата това ще е основна тема за разговор и работа.
- Какво да правим, за да се чувстваме щастливи и спокойни в тези напрегнати дни?
- Наред с рутинните - четене, филми, настолни игри, бих се обърнала към хората с призив да се обърнат към себе си - погрижете се за дома си, за мислите си. Сближете се с детето си, с половинката си. Намерете време да подредите приоритетите си, но и най-вече да прецените какво бихте искали да се промени в живота ви след тази криза, защото в това е нейният смисъл - да ни накара да взимаме решения, да изчистим ненужното, да махнем неработещото. Ето и няколко практични съвета: гледайте денят ви да има рутина - създайте си график, следвайте го и ще видите как ще намалеят тревожността, усещането за пустота, скука. Задължително си отделете време за някакъв спорт в домашни условия. Оцветявайте - с половинката си или с децата - изключително полезно и сплотяващо занимание. Бъдете креативни.
- Вие сте част от терапевтите на Analysing Minds. С колегите си предоставяте възможност на всеки да зададе въпросите, които вълнуват съзнанието му в момент като този. Какво ви питат най-често?
- Моите наблюдения са, че в първите дни на обявяване на извънредно положение първичната реакция на хората беше да се отдръпнат, да се сгушат в черупките си, да се скрият. Сега вече нещата са по-различни, сякаш станаха „по-истински“. Основно реагират тийнейджъри, за които това е особено труден период. Всички тези ограничения, затварянето в дома, налагането на рестриктивни мерки засилват тяхното недоволство и често ми се налага да обяснявам защо се стига дотук и как се реагира. Смея да кажа, че те са доста засегнати и чувствителни от случващото се. Другите най-често задавани въпроси са на семейните двойки. Другата група чести въпроси са за безсъние, силна тревожност и как да предпазя/говоря с децата си за кризата.
- Как да удържат родителите и без това крайно опънатите си нерви, за да не изливат гнева си върху собствените си деца?
- Това може би е най-трудният въпрос. При тези ситуации трябва да сме изобретателни и адаптивни. Намерете си място в дома и си отделяйте време там, без да ви притеснява който и да е било. Ако живеете сам с дете, задължително правете нещо за себе си, докато детето спи. Практикувайте някакъв вид спорт всеки път, когато ви идва да крещите. След това, ако все още искате да крещите, ами изкрещете в някоя възглавница. Сексът е важен! Обърнете внимание на сексуалните си потребности и обръщайте внимание на партньора си. Избягвайте многото кофеин. Вкарайте в менюто си чай от мента, маточина, глог. Намерете си хоби. И най-важното - намерете време за чаша вино вечер с любимия човек.
- Възможно ли е да скочи броят на разводите и разделите?
- Няма да се изненадам. Много двойки, затворени на едно място, започват наново да се опознават. Сега сме принудени да сме заедно, но не всички го можем и това ни напряга още повече. Интересно ще бъде да наблюдаваме процента на разводите и разделите след няколко месеца. Домашното насилие също не бива да се пренебрегва.
- Този период ще промени ли по някакъв начин нагласата ни за света и околните?
- Мисля, на всички вече е ясно, че след ситуацията, породена от този вирус, вече нищо няма да е същото за нас. Подобно на земетресение, настоящото положение размества много сериозно пластовете на психологическо ниво и ни поставя пред необходимостта да вземем решение как искаме да продължим от тук насетне. Очевидно старият модел вече не работи.

Слави: От вчера депутатите са с по-високи заплати

Слави: От вчера депутатите са с по-високи заплати

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

От вируса или от лекарството почина последния пациент в Пирогов?

От вируса или от лекарството почина последния пациент в Пирогов?

Д-р Димитър Петров, който е лекар и бивш Управител на НЗОК постави под съмнение истинската причина за смъртта на 40 годишен пациент, за която медиите съобщиха вчера. В своя Фейсбук профил, д-р Петров написа: Последният 40-годишен пациент в Пирогов от сърдечен арест, вследствие на тежка странична реакция от лечение с хлорохин ли е починал

Слави Ангелов проговаря за зверския побой: Поръчали са да ме почупят!

Слави Ангелов проговаря за зверския побой: Поръчали са да ме почупят!

Хората, които са ме спасили, са моите ангели, казва разследващият журналист Нападението срещу мен е поръчка. Казано им е, че трябва да ми счупят еди какво-си, затова са ме удряли с метални пръти по краката! Това разказа журналистът и главен редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов за първи път след побоя над него

ФОТОГАЛЕРИЯ - Шокиращи снимки на инфекциозните отделения във Видин и Велико Търново

ФОТОГАЛЕРИЯ - Шокиращи снимки на инфекциозните отделения във Видин и Велико Търново

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Трупове на починали от Covid-19 горят по улиците в Еквадор (видео)

Трупове на починали от Covid-19 горят по улиците в Еквадор (видео)

Ужасяващи кадри от втория по големина град в Еквадор – пристанището Гуаякил, на които се вижда как по улиците са подпалвани трупове на жертви от пандемията на Covid-19, обикалят от дни социални мрежи и медии. Макар и историята да звучи шокиращо, видеа във Фейсбук разкриват, че е напълно истинска. Положението в града е отчайващо

КНСБ: Част от храните скачат драстично за месец

КНСБ: Част от храните скачат драстично за месец

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

Актуално

Катето Евро посади доматите

Катето Евро посади доматите

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

Башар Рахал изкарал коронавируса?

Башар Рахал изкарал коронавируса?

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Автобусни линии в София спират на здрачаване

Автобусни линии в София спират на здрачаване

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

62 000 нови безработни за месец

62 000 нови безработни за месец

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет

Борисов към доц. Мангъров: Не ми е приятно публично да се разделяме по разни теми

Борисов към доц. Мангъров: Не ми е приятно публично да се разделяме по разни теми

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с началника на Детската клиника в Инфекциозна болница – София доцент д-р Атанас Мангъров. Премиерът Борисов благодари на доц. Мангъров за неговите предложения и препоръки, свързани с борбата с COVID-19. Това съобщиха от правителствената информационна служба

Не пропускай

Темида попари убиец за бързо освобождаване

Темида попари убиец за бързо освобождаване

Затворническата управа и съдът попариха надеждите на Радослав Давидков, който уби жена си Анна, за по-бързо излизане на свобода. Заради наказание той остава без работа зад решетките, а според закона два дни труд се зачитат за три дни лишаване от свобода. Така много осъдени съкращават престоя си в пандиза

Боримиров плаща сметки, реди се на опашка

Боримиров плаща сметки, реди се на опашка

И футболистите са смъртни, и те се редят на опашки като обикновения човек. Екснационалът Даниел Боримиров се принуди да се нареди на няколкометрова опашка в офис на мобилен оператор, за да си плати сметките, видя "България днес". Боримиров е взел всички предпазни мерки, като носи защитна маска и ръкавици

Ивайла Бакалова търси манджа

Ивайла Бакалова търси манджа

В търсене на топла и вкусно приготвена храна е топмоделката Ивайла Бакалова, видя "България днес". Красавицата се прибра от Дубай в страната заради извънредното положение. Желанието да хапне нещо готово, накара Бакалова да излезе в мразовитото време, за да си набави храна. След като паркира мощния си джип

Заразно добро: Диляна Попопа готви за бедни

Заразно добро: Диляна Попопа готви за бедни

Красавицата помага на най-ощетените в смутни времена. Моделката бели картофи с предпазни дрехи, Николаос Цитиридис й помага  Запретнала ръкави, препасала престилкa, с предпазни ръкавици, калцуни и шапка, топмоделката и актриса Диляна Попова помага безвъзмездно за приготвянето на храна за бедни хора, видя "България днес"

Дания лудна по секс играчките

Дания лудна по секс играчките

В Дания луднаха по секс играчките! Продажбите им скачат двойно, след като хората са под карантина, твърдят търговци. "Щастлива съм, че правим добро в тези трудни времена, когато хората се чувстват уязвими" - каза Матилде Маковски, съсобственичка на "Синфул", най-големия специализиран магазин в страната