Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8358947 www.bgdnes.bg

Електронна гривна за Слави Кенефа

Соченият за лейтенант на Любо Младежа пуснат вкъщи

Аверите му левскари от Бургас се признават за дилъри

С електронна гривна вкъщи е пуснат да се прибере левскарят от Бургас Слави Желязков! Соченият за наркобос кримигерой, познат с прякора Кенефа, успява да умилостиви апелативния спецсъд. След като прекарва година и 4 месеца в тясната килия, той окончателно е освободен под домашен арест.
Слави Кенефа е родом от Бургас, но ще виси зад стените на апартамента си в столичен квартал, където живее. Представители на кримиконтингента пропяват за него, че е едно ниво в наркоорганизацията под друг известен привърженик на "сините" Любомир Костадинов - Любо Младежа. Разкритията стават ясни в спецсъда, пред който са изправени Слави Желязков и още седем негови другари от фенклуба на "Левски" в Бургас.


Спецакция изненадва дилърите на 27 ноември 2018 г. Бургас осъмва под полицейска блокада. Униформени ченгета нахлуват на няколко адреса и щракват белезниците на 12 души. Тараши се жилището на знаковата фигура в бургаския ъндърграунд Тодор Атанасов - Томито Черния и на синовете му Томи и Илия. Претърсването продължава във фенклуба на ФК "Левски" на ул. "Хаджи Димитър" 3, съобщават очевидци. От закопчаните осем се сдобиват с обвинения - тарторът Слави Желязков, Румен Темелков, Томи Атанасов, Христо Янев, Петър Ганев, Данчо Данев, Димитър Дойчинов и Жеко Иванов. Спецпрокуратурата ги погва за разпространение на марихуана и високорискови наркотици в курорта Слънчев бряг в периода от февруари 2018 г. до арестите.
Оказва се, че почти всички са с криминално минало. Изключение прави Данчо Данев. Той е от старозагорското село Хрищени и до момента не е създавал работа на полицията. Томи Атанасов е реабилитиран, но се е разписал за досието. Петър Ганев и Димитър Дойчинов-Дойко са сгащени в изпитателния срок на други наказания.
Предишни присъди има зад гърба си и лидерът Слави Кенефа. Той е осъден на 2 г. условно за участие в престъпна група за кражби в периода 2009-2010 г. През 2014 г. сключва споразумение за извършена измама със свои авери. Кенефа и компания опитали да преметнат през 2011 г. застраховател, че тузарски мерцедес C-класа е откраднат от паркинг, за да вземат близо 6 бона обезщетение. Компанията отказва да плати, а Слави се измъква с 1 г. и половина условно с 4-годишен изпитателен срок. Заради двете престъпвания на закона магистратите му налагат общо наказание от 2 г. условно с 4-годишен изпитателен срок.
Така за няколко месеца дейността на наркобандата влиза в изпитателния срок. Кенефа не може да се признае за виновен, защото ще трябва да влезе в панделата. Споразумения сключват останалите му авери, които се признават за дилъри, за да отърват леки наказания.
Основният свидетел срещу Слави Желязков се оказва полицай въпреки законовата забрана ченгета да се ползват като свидетели и да преразказват това, което знаят покрай службата си. Криминалистът посочва пред съда ролята и функциите на хората от групата. Срещу служителка на реда пропищява и обвиненият Дойко. Още по време на разследването той признава, че е разпознал бившата си приятелка като един от тайните свидетели, пропели срещу групата. "Търсеше ме и ме тормозеше. Каза, че ще ми се случи случка, ако не бъдем заедно", разказва Дойчинов.
Не любовни, а здравословни проблеми мъчат боса Кенефа. Подобно на други арестанти, и Слави Желязков закъсва със здравето. Той е изследван в лечебницата към Софийския затвор и в МВР болница. Оплаква се от дискови хернии и изтръпване на левия крак. Предписаните му медикаменти не дават особен резултат. Препоръчват му физиотерапия и използване на ортопедичен матрак, което е невъзможно зад решетките. За разлика от други и по-тежки и драматични проблеми на арестанти, съдиите омекват пред болежките на Слави Кенефа. Апелативните спецсъдии дори цитират Европейската конвенция за правата на човека и припомнят, че не са забравили, че "никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание". Затова решават да го пуснат вкъщи, но с модерните методи на електронното наблюдение. За функционирането на гривната и спазването на мярката ще следят МВР и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".


Боли го тестисът

Освен от дискови хернии и изтръпване на крака Слави Желязков се оплаква и от болки в левия тестис. От подобни проблеми преди години пропищя и подсъдимият с "Чуковете" боксьор Александър Пацов. Повечето от членовете на бандата също са привърженици на „синия“ отбор. Сред тях са братята левскари Павел и Веселин Ермалаеви.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама