Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8367396 www.bgdnes.bg

Кървавия Мерт драпа за свобода

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г.
Сега, шест години след двойното убийство, хората потръпват при мисълта, че касапинът, който съсече младата майка и момиченцето й заради 250 лева, може да излезе на свобода предсрочно от затвора, където трябва да прекара 30 години.
Според доказателствата по делото 19-годишният тогава ученик от местната гимназия по тютюн нахлува посред нощ в дома на жертвите, за да краде пари за дрога. Докато рови из къщата, Джейлян се събужда и се развиква. Мерт я ударя с брадва по главата. Жената пада върху спящото си дете, което се събужда. Убиецът стоварва острието и върху главичката на момиченцето. Ударът е смъртоносен, отчитат по-късно патоанатомите. Въперки това Мерт нанася и втори удар върху детето. След това отмъква 250 лв., два мобилни телефона и изчезва. На другия ден с парите си купува нови маратонки, с които беше обут и когато чу присъдата си в съдебната зала. Трийсет години затвор е наказанието, което магистратите отредиха за двойния убиец.
Той е зад решетките от момента на зъдържането му през 2014 г. Изтърпява присъдата си при строг режим. Въпреки това Кървавия Мерт се е заел да трупа точки, които биха му донесли предсрочно освобождаване от затвора, възмущават се приятелки на Джейда. Зад решетките касапинът завършил средно образование, което така и не изкласил заради задържането му за двойното убийство. Освен това изкарал и курс за готвачи и се трудел в кухнята на пандиза. По думите на близки до жертвите двойният убиец се бил сдобил и с тапия за компютърна грамотност.
Майката на Мерт се хвалела на всеослушание в Джебел, че синът й имал много постижения зад решетките и това щяло да му помогне да напусне по-бързо затвора. През цялото време на разследването и съдебния процес родителите на Мерт поддържаха тезата, че синът им е невинен за двойното убийство. Осъденият имал и добро поведение зад решетките, спазвал режима и не бил наказван. Това също му носело червени точки за евентуално предсрочно освобождаване.
Надеждите на Мерт да напусне килията са само в сферата на неговите фантазии, категорични са юристи. За да излезе на свобода предсрочно, той трябва да отговаря на много условия. Най-важното от тях е да е изтърпял поне две трети от присъдата си, което в неговия случай са 20 години. В момента Мерт е много далече от този срок, тъй като е в кауша само от шест. В това число влиза и времето, което е прекарал в ареста до произнасянето на окончателната присъда.
По мнението на юристи младата възраст на затворника е в негов плюс, но в случая този факт едва ли ще натежи при евентуално решение за предсрочно освобждавене, тъй като е осъден за тежко умишлено престъпление. Според правистите на този етап Кървавият Мерт дори няма шансове да бъде пуснат в отпуска, защото наложеният му от съда режим на изтърпяване на наказанието е строг. Шанс да се прибере до родния Джебел Мерт ще има, ако магистратите променят това ограничение, за което на този етап нямало законово обсоновани причини.

Клането влиза в тв шоу

Продуцентите на турско шоу са се интересували от двойното убийство на младата майка и дъщеричката й в Джебел. Журналистите от предаване, което се занимава със заплетени криминални истории, искали да снимат епизод за бруталното престъпление. Те потърсили за съдействие най-близката приятелка на убитата млада майка. Очаквали тя да разкаже всички подробности за случая. Надявали се от дружката на Джейлян да научат факти от личния живот на жертвите, техните близки, както и за убиеца.
Проектът на турската телевизия не се получил, защото приятелката на убитата Джейлян била застигната от здравословни проблеми и отложила срещата с репортерите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама