Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8367418 www.bgdnes.bg

Без милост за топизмамничката Мария

За постоянно в ареста остава зловещата имотна измамничка Мария Спасова, става ясно от решението на апелативния спецсъд. Според магистратите ширещата се епидемия от коронавирус не е достатъчно основание съпругата на циганския барон Игнат Бенков-Начо да се прибере вкъщи.

На Спасова са осигурени всички предпазни мерки, за да може да изчака в килията старта на делото си. Така няма и шанс тя да попречи на разследването и повлияе на свидетели. Криминалисти припомнят, че подобен вариант съвсем не е изключен. При минали афери, от които изскача и името на Спасова, според криминалисти има засечени и умишлени умъртвявания на възрастни хора, за да им бъдат отнети имотите. Спарвка от МВР показва, че Мария има три предишни присъди, а съпругът й Начо цели девет.
Макар част от случаите да са от преди десет години, Мария продължава да се занимава с подобни афери, след като излежава присъдите си, твърдят обвинителите.
Според прокуратурата Мария Спасова е част от организирана перстъпна група за рекет, изнудвания и имотни измами. Бандата е ръководена от съпруга й, циганския барон Игнат Бенков-Начо, а сред участниците е и бившият нотариус Борис Янков.
Самата банда бе разбита през октомври миналата година. При арестите стана ясно, че само два месеца преди акцията Янков е пуснат на свобода след задържането си за участие в друга престъпна група за измами. Според прокуратурата той и съпругът на Мария са мозъците на престъпната схема. Техни жертви са пенсионери от София, които притежават скъпи апартаменти.
С помоща на корумпирани общински служители тарикатите се сдобвиват с данни за самотно живеещи възрастни хора, които имат проблеми да си плащат данък сгради и такса смет.
След това в действие влизат мутри на Начо. След продължило около седмица следене циганите откарват насила старците в дома на Игнат Бенков в столичния кв. "Малашевци". Подходът към всеки бил различен. Част от пенсионерите са бити и измъчвани с пръчки и юмруци, за да се подчинят. Всеки ден отвлечените старци били упоявани с медицински спирт, за да бъдат в неадекватно състояние. Давали им да подписват различни документи - откриване на банкови сметки, пълномощни и други, които са необходими за продажбата на жилищата на техни подставени лица. След това жертвите са принуждавани да изтеглят парите, които са им превели по банка, и ги давали на измамниците.
При други по-сговорчиви старци подходът е далеч по-мек. За тях се полагали сериозни грижи. Някои дори са водени на екскурзии до морето. Бандата на Начо разполагала със специална жена, която обгрижвала старците, правила им масажи и танцувала разголена.
Сред жертвите на мургавите измамници е и 85-годишният дядо Цветан. Той е собственик на огромен апартамент в центъра на София, но малката му пенсия го обрича на постоянен глад. Разбирайки за неволите му, с него се свързва мургава дама. Срещу обещания да му осигури храна тя го кара да подпише документ. По думите й това била молба за помощ, но в действителност е пълномощно за продажба на жилището. Така накрая старецът остава хем гладен, но и без имот.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама