Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8375141 www.bgdnes.bg

БАН: Българите могат да се мобилизират, за да овладеят стреса от коронавируса

Департаментът "Психология" в Института за изследване на населението и човека на Българската академия на науките /ИИНЧ-БАН/ направи изследване на тема "Стрес и справяне с него в условия на разпространяваща се инфекция от коронавирус в България", съобщават от БАН.

Проучването е започнало на 22 март, а представените резултати се базират на данни, събрани сред 1365 мъже и жени от всички възрасти през периода от 22-28 март 2020 г.

Реклама

Данните са показателни за това какво е преживяването на непознато кризисно събитие с неизвестна продължителност и последици, каквото е появата и разпространението на COVID-19. Ситуацията, както и предприетите мерки, оказват влияние върху психичното благополучие на всеки човек, отбелязват психолозите от БАН, цитирани от БТА.

Резултатите показват, че хората имат способност да мобилизират целия си капацитет, за да овладеят тревожността си и преживяването на стрес. Периодът на подобна мобилизация продължава определено време, след което може да се очаква рязко покачване на стреса и тревожността. Най-засегнати от негативните процеси в момента са активните жени от столицата, с режим на работа - хоум офис.

"Данните очертават ясни доказателства за нормално разпределени нива на оптимизъм и нетолерантност към неопределеност, които са основа за избора на стратегии за справяне със стреса. Хората проявяват тревожност в по-голяма степен по отношение на икономическите последствия, в сравнение със заплахата от зараза с коронавирус", коментират психолозите от БАН.

И информират, че данните са валидни за начален период на преживяване на кризата, което предпоставя необходимостта изследването да бъде повторено след период от време.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама