Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8375778 www.bgdnes.bg

Българи палят 4 тона хашиш

Родното дуо заловено на яхта в Средиземно море

Дрогата спасена от испански граничари

Българи са се опитали да вкарат в Европа 4 тона хашиш от Северна Африка. Те са заловени на яхта, която пробвали да опожарят, за да не оставят доказателства.
Екшънът се разиграва на около 80 мили южно от Балеарските острови, насред Средиземно море. Преди това обаче малката, но луксозна яхта влиза в полезрението на агентите на Националната полиция на Испания, на митническия надзор и бреговата охрана, защото извършва доста странен курс. Лодката е закотвена край Майорка, но внезапно отплава към открито море и след това се насочва към Северна Африка. Бреговата охрана започва да обръща внимание на траекторията й чрез сателитно наблюдение, след като забелязва, че платноходката извършва курс, несъответстващ нито на посоката на вятъра, нито на обичайните маршрути в този район. Започват да подозират, че тя вероятно ще натовари нелегални емигранти или дрога.
Движейки се под флага на Нидерландия, яхтата се отбила в няколко пристанища, за които властите са наясно, че служат за бази за зареждане на наркотици, които впоследствие се вкарват в Европа. В следенето се включват и агенти от останалите институции. През това време яхтата отново сменя курса и се насочва на север към Европа.
Граничарите изчакват лодката да измине повече от половината разстояние между Алжир и Балеарските острови, да навлезе в испански териториални води и стартират операцията, когато тя е на около 80 мили от Ибиса. Катер с висока скорост се приближава към яхтата и подава сигнал за спиране. Вместо това униформените виждат през биноклите, че от платноходката се вдигат пушек, впоследствие зърват и пламъци. Забелязват, че на палубата двама мъже слагат спасителни жилетки и се готвят да скачат във водата. Граничарите ускоряват и за минути достигат горящото корабче.

Бързо успяват да се качат на борда и с пожарогасители и подръчни средства да ограничат пламъците. Огънят успява да унищожи част от вътрешността на яхтата, но почти не засяга товара, запълнил трюма и каютата - десетки пакети в кафява хартия, които при проверката се оказват с хашиш. На двамата мъже от екипажа щракват белезници, като преди това ченгетата ги карат да си поставят ръкавици и предпазни маски, като задължителните мерки за борба с върлуващия коронавирус. Яхтата е конвоирана до пристанището на Ибиса, където товарът е разтоварен. Оказва, че хашишът тежи цели 4 тона. Двамата задържани пък се оказват българи и са изправени пред съда на едноименния остров.

Реклама


Испанската полиция пусна в социалната мрежа Туитър видеоклип от акцията. На него се вижда пристигането на заловената яхта на пристанището, дърпана от катер на бреговата охрана. Започва разтоварването на пакетите с хашиш, които се оказват толкова много, че буквално покриват кея. Вижда се единият от двамата заловени българи, който е с маска, ръкавици и белезници и все още със спасителната жилетка, с която се готвел да скача във водата. За часове видеото събра 20 000 гледания.
По повод операцията испанската полиция съобщава, че откакто е започнала пандемията от COVID-19, наркотрафикантите не само, че не са забавили дейността си, но дори се наблюдава сериозно увеличение. Затова било засилено наблюдението на съмнителни превозни средства и именно така е станало възможно проследяването и впоследствие задържането на яхтата с двамата българи.


     Варненци се пробват край Сицилия

При предишен подобен случай двама българи бяха заловени на яхта с 11 тона хашиш. Това се случи през ноември 2018 година, но в италиански води, близо до остров Сицилия. До бреговете на Рагуза местната полиция задържа кораба, като предварителната информация е била получена от испанските служби. Тогава яхтата с двамата, които се оказаха от Варна, също плаваше под холандски флаг. Разследването бе поето от икономическата полиция в Палермо и в Рагуза.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама