Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8377168 www.bgdnes.bg

Мутафчийски: 8 нови заразени с коронавирус, общо стават 354 (Видео)

Излекувани се водят 15 души

Карантината в Банско изтича утре

16 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас за денонощие, като 8 са новите случаи от нощта според данни на Националния оперативен щаб. Общият брой на заразените в България става 354, съобщи ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг. Излекувани се водят 15 души, 13 са в интензивно отделение.

От днес брифингите на Оперативния щаб ще бъдат в Министерския съвет само по веднъж на ден, в 8 часа сутринта.

Реклама

Няма нова област със случай. В Сливен е заразен мъж, който е пътувал до Ню Йорк. В София са 221, в последното денонощие са 13 новите случаи. 

Разпределението по области е следното: Благоевград - 10, Бургас - 14, Варна - 17, Велико Търново - 2, Габрово - 2, Добрич - 6, Кърджали - 5, Кюстендил - 2, Ловеч - 1, Монтана - 16, Пазарджик - 7, Перник - 5, Плевен - 8, Пловдив - 21, Сливен - 4, Смолян - 7, София - 221, Стара Загора - 2, Хасково - 1, Шумен - 3.

"Лично проверих вчера, в 8 от 10 аптеки има дезинфектанти. За маски проблемът е съществен в глобален мащаб. Във Франция са поръчани 1 млрд. маски и няма. Изчерпват се предпазните облекла, има голям дефицит на тестове, болестта вероятно до сряда ще надхвърли 1 млн. в света", каза още той. 

"Ако има събиране на повече от 2 лица - това не е разрешено. Много хора се чувстват накърнени, че им се отнема правото на движение. Няма да отговарям повече на имейли. Получих въпроси как трябва да се разхождат деца с увреждания, възрастни. Основанията са, че ще се заразят с коронавирус и могат да умрат, не знам какви повече да им дам. Това е народопсихология", добави той. 

На въпрос дали ще бъде забранено да се разхождаме, Мутафчийски отговори: "Целият свят пламти като пожар, а ние да се разхождаме".

"66 години е средната възраст на умрелите", каза още той.

"Карантината в Банско е до 31 март, след това ще мине като всички останали градове", добави той. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Реклама
Реклама
Реклама