Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/8377289 www.bgdnes.bg

Футболът в Беларус става №1 в света

Няма Меси, няма Роналдо. Няма даже Мохамед Салах. Има само Франсис Нар! Най-силното футболно първенство на планетата е това на Беларус. Просто защото е единственото в Европа, в което се играят мачове и при това пред публика. А бившият нападател на „Левски” Франсис Нар в момента е звезда на „Славия” (Мозир).

Заради пандемията от коронавирус футболът е замръзнал в Италия, Испания, Англия, Франция и Германия. Това са първенствата от недостъпния елит, известен като Топ 5. Всички останали шампионати на Стария континент също са прекратени и не се знае кога ще започнат отново. Но в Беларус се играе, макар и при засилени мерки за сигурност по стадионите. 


„Никой не е очаквал, че извъднъж футболът в тази страна ще придобие такава световна известност – казва бившият нападател на БАТЕ (Борисов) Владислав Мирчев пред “България Днес”. – Изненадан съм, че моят накогашен отбор се представя неубедително на старта на първенството. БАТЕ записа две загуби на в първите два кръга и е на предпоследно място. Но съм сигурен, че ще навлязат във форма и в крайна сметка отново ще се борят за титлата. В този клуб се работи професионално, непрекъснато се надгражда. Треньорите ходят на обучение в най-добрите школи в Европа и са в час с модерните тенденции в играта.”
Властите в Беларус взимат сериозни мерки за безопасността на хората по стадионите. На входовете се мери температурата на всеки, който влиза, има и пунктове за дезинфекция на ръцете. На трибуните феновете не седят един до друг, повечето спазват дистанция. Мачовете се предават по телевизията не само в страната, но и в Русия и Украйна. В България от края на миналата седмица също се излъчват дербита от Беларус. Повечето страни от Балканския полуостров са купили правата, за да предават футбол от бившата съветска република.
Беларуското първенство вече е N1 и в букмейкърските къщи. Именно то генерира най-големи залози сред играчите, които вече нямат възможност да играят в любимите си първенства. В момента компаниите търпят огромни загуби заради спирането на почти всички спортни събития по света и Висшата лига на соцрепубликата е едно от малкото места, където феновете могат да заложат парите си.  
Футболът по време на световна пандемия е одобрен лично от президента на страната Александър Лукашенко. Мнозина го сочат като последния диктатор в Европа - той управлява вече повече от 25 години, наричан е “Бащата на народа” и има почти абсолютна власт в страната. “Този коронавирус е нищо повече от масова психоза - казва Лукашенко. - Сигурен съм, че паниката ще нанесе повече щети от самия вирус.” Авторитарният лидер даде и своя съвет към народа как да се предпази от заразата - с водка (но не на работа), сауна и работа на полето. Част от клубовете не са съгласни с решението първенството да стартира по план, но никой не смее открито да изрази недоволство. Единствено бразилският защитник на “Рух” Жоао Вилиам изрази възмущението си. ”Изплашен съм и след всеки мач се питам дали не съм заразен - казва той пред медии в родината си. - Бих предпочел да бъде прекратено първенството. Мама, татко и съпругата ми се обаждат непрекъснато и ме молят да не напускам хотела изобщо. Моето семейство и аз се притесняваме…”

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама