Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/8384244 www.bgdnes.bg

Ананиев: Отменям заповедта за маските до постигане на консенсус в обществото

Носенето на предпазна маска на публични места, включително и на улицата, вече не е задължително. Здравният министър Кирил Ананиев е отменил вчерашната си заповед, след като е разговарял с премиера Бойко Борисов. Ананиев сам обяви отмяната на заповедта си.

„Всички мерки, които предприемаме, са насочени само и единствено към защита на здравето на гражданите и ограничаване разпространението на коронавируса“, заяви Ананиев. Според него ЕК силно подкрепяло наложените в България ограничения и ги давала за пример на останалите европейски страни.

Реклама

„И мярката за задължително ползване на маски въведохме като още едно средство за предотвратяване разпространението на вируса. Тъй като няма пълно обществено съгласие, искам да ви уведомя, че току що отменям точка девета от моята заповед до постигане на консенсус в нашето общество“, заяви здравният министър.

„Вместо това държавата ще закупи 1 милион предпазни маски, които ще раздадем чрез МТСП и регионалните му структури на социално слабите и тези, които нямат възможност да си закупят такива маски“, добави Ананиев. Маските, които държавата ще купи щели да са за многократна употреба.

„Използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население. Убедени сме, че тази мярка води до отдалечаване на онзи момент, в който ще трябва да пристъпим към по-тежки и трудни за гражданите мерки“, заяви още министърът. „Ако от нас зависеше, щеше да остане задължителното носене на маските, но тъй като винаги търсим консенсус, решихме да остане само като препоръка“, добави той.

„В нашето общество се води дебата кой трябва да носи маска. Едни казват, че е безсмислена, други че трябва да се носи само от хората, които са заболели. Това би било вярно, ако знаехме кои са болни. Между нас се движат хиляди хора, които са носители на коронавируса но не са изследвани и не е доказано“, каза още Ананиев.

Правителството е решило да въведе задължителното носене на маски след консултации с Израел, Австрия и Китай, разказа Ананиев.
При промените в закона за извънредното положение ще бъде намален и размера на глобата от 5000 лв. поне за носене на маска, добави той. Намалението обаче ще е само за определени нарушения, не за всички, за нарушаване на карантината ще остане в този размер“, добави вътрешният министър Младен Маринов.

„Хората трябва да се снабдят с маски и да ги носят поне в закрити помещения“, призова той.

Реклама

До момента има глобени 462 души с по 5000 лв. за събиране в паркове и градини, още 400 нарушители на карантината са им образувани досъдебни производства, добави Маринов.

Предвижда се усилено тестване на лекари, които работят със заразени с коронавирус като те ще се изследват в рамките на експеримента с 1000 теста.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Реклама
Реклама
Реклама