Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/8385552 www.bgdnes.bg

5000 лева глоба? Можете да обжалвате!

5000 лева.
Това е най-често повтаряният израз през последните дни, тъй като е размерът на санкцията за нарушаването на мерките срещу разпространението на коронавируса. Глобата е една и съща, както за безцелните разходки в парка, така и за излизането без маска на обществени места (второто от вчера отменено и вече е само препоръка).
Актовете се съставят по член 209а от Закона за здравето, според който санкцията е за нарушаване на заповед на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция. Законът гласи още, че санкциите се съставят "от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на регионалната здравна инспекция, длъжностни лица, определени от директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, или длъжностни лица, определени от кметовете на общини". Тоест това са хората, които могат да ви глобяват, ако се разхождате в парка или се струпвате повече от двама възрастни на обществено място. За юридически лица наказанието е тройно по-голямо - 15 000 лева.
Стотици българи вече бяха глобени в извънредното положение, но мнозина са в неведение какво следва от тук нататък. Проверка на "България Днес" показа, че можете да обжалвате глобата си пред съда и това беше заявено в прав текст от МВР. "По сега действащия закон - издава се наказателно постановление, минава през съдебните фази и след това към Националната агенция по приходите за събиране", обясни вътрешният министър Младен Маринов, като уточни, че ако съдът потвърди финансовото наказание, то трябва да бъде платено в офисите на НАП.


Тъй като работата на съдебната система е ограничена, има притеснения сред хората, че обжалването на актовете може да се проточи. "Има си бързи производства", внесе уточнение Маринов.
До момента в цялата страна има над 400 санкционирани с по 5000 лв., основно за разходки в парковете. Глобите не са събрани, защото процедурата е продължителна. След написване на акта, се издава наказателно постановление, което може да се обжалва пред административен съд. Едва след окончателното решение се пристъпва към събиране на глобата, така че не сте заплашени от незабавно плащане.
В същото време от "Охранителна полиция" обявиха, че няма да правят никакви компромиси и ще глобяват хората, които не спазват изнъвредните мерки. "Не е нужно да има реверанст. В този случай, в който става въпрос за животите на всички нас мисля, че от страна на полицейските органи не трябва да се проявява никаква толерантност и компромис", коментира комисар Тони Димитров, началник на "Охранителна полиция" - София.
От издаването на заповедта завчера до вчера, когато тя бе отменена, в страната не е имало нито един човек, който да е глобен за излизане навън без маска. Нарушителите на карантината са около 400 души, като срещу тях се водят досъдебни производства - тях освен глоби, ги заплашва и затвор.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама