Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8385563 www.bgdnes.bg

Мошеници се преструват на Христос и Богородица по телефона

Водещи световни измамници са се включили рамо до рамо с родните ало тарикати в борбата за източване на спестяванията на наивниците у нас, предупредиха криминалисти. Възползвайки се от паниката свързана с епидемията от коронавирус мошениците прилагат множество иновативни начини за да се доберат до данни за банковите ни сметки или карти. Под заплаха са не само компютърните маниаци ровещи из странни сайтове, но и хората ползващи социалните мрежи и дори притежателите на мобилни телефони.
В опит да се източат парите ни тарикатите не се свенят да ползват и името на Исус Христос и Дева Мария. За грозната схема се разбра преди няколко дни от съобщение на Светия Синод. Повод са получените от хиляди българи, руснаци и сърби съобщения на мобилните им телефони. В тях се твърди, че на специална служба в Атон чудодейно в небето се е явила Божията Майка. Според съобщението Дева Мария уж заповядала всички православни християни да нарисуват още същата вечер кръстове на вратите си, а ако не разполагат с подходящи материали за това, да го направят със зехтин.
Вярващите са насочвани и към специален сайт, в който могат да гледат видео от чудото и да научат кога се очаква появата и на Исус Христос. Проверка от експерти очаквано показва, че на сайта подобни неща няма. За сметка на това е засечен зловреден софтуер, която заразява компютрите на отворилите страницата. С негова помощ лесно моат да бъдат откраднати всички пароли към сайтове за онлайн пазаруване и номерата на въведените в тях банкови карти и друга чувствителна информация, която се съхранява в браузъра.
От Светия Синод уточниха, че макар преди Дева Мария да се е явявала в Атон, подобно чудо няма след началото на епидемията от коронавирус.


В борбата за парите ни са включени и социалните мрежи. За целта тарикатите създават фалшиви профили във Фейсбук от чието име изпращат съобщения с текст на български. До момента експерти са засекли няколко сценария.
При единият хората се призовават да се включат в световен проект за съставяне на карта свързана с болните от коронавирус от името на световноизвестни университети. Изпаща се и линк, в който има инструкции как да съдействаме. В него дейсвително има карта, но при отварянето и в компютъра се инсталира вирус, който източва всичките ни данни.
Друга схема е изпращане на съобщения с линкове от сайт, който твърди, че е на Световната здравна организация. В текста към него се твърди, че там преди минути е поместена информация за току що открито чудодейно лекарство лекуващо заразените с COVID-19. За да го разбереш е нужно да отвориш изпратеният измамен линк.
За финансови измами се използват и обяви във Фейсбук или популярни сайтове за продажба на маски, тестове за коронавирус или дезинфектанти. При тестовете офертата е срещу 30 лева да ти бъде доставен най-модерната немска разработка, който позволява да разбереш у дома дали си заразен. Всеки купувач е препращан към специален сайт или фейкбук-страница където да преведа парите и изпрати адреса си за доставка. Такава естественно не пристига, но пък преведените суми няма как да бъдат върнати, обясняват експерти.
В търговията съз защитните маски се включха и родни измамници. От полицията вече задържаха няколко човека доставили чрез куриерски фирми дефицитната стока. В замяна на парите си обаче клиента получава абсолютно безполезни маски ушити от евтин плат.

МВР блокира съмнителни номера

Ширещият се страх от коронавирус бе иозползван и от родните Ало измамници. те набързо включиха в своите сцнарии случки със заразен роднина за чието спешно лечение трябва да се дадат пари на пристигнал в дома ви лекар. В друг случай позвънилият може да поиска плащане на пари за освобождаване на колетна пратка, съдържаща лекарства, ваксини, отвари и др. за лечение на коронавирус инфекция или медицински предпазни средства като маски, ръкавици и др.
В опит за борба с измамите МВР със съдействието на един от мобилните оператори сециално приложение "A1 Guard" за мобилен телефон. То е достъпно за абонати на всички оператори и може да бъде инсталирано от близките на уязвими възрастни хора. То позволява да се блокират входящите обаждания от непознати съмнителни номера. В случай, че опитите за връзка продължат обаждането се пренасочва автоматично към номера на роднина, който по-трудно може да попадне в мрежите на Ало измамниците.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама