Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/8401177 www.bgdnes.bg

Борисов: Следващите 2-3 седмици ще бъде пикът на заразата у нас

Абсолютно противопоказно е да се слагат БЦЖ ваксини на възрастни по време на пандемия. Те се слагат на деца на 8-месечна възраст.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Думите на премиера бяха заради публикации, че ваксината предпазва от коронавирус. България е държава с висока имунизация с БЦЖ, но в момента не е време да се поставя ваксината.

Реклама

Надяваме се да няма още депутати, заразени с коронавируса.

ПСР е най-надеждният тест в света. Не мога да разбера защо се създаде това противоборство за тестове в обществото.

Следващите 2-3 седмици ще бъде пикът на заразата у нас. Все по-тежко ще става, заяви Борисов в обяснение защо правителството поиска удължаване на извънредното положение до 13 май.

Ако Мутафчийски съобщи три последователни дни, че заразените намаляват, веднага ще облекчим мерките, зарече се Борисов.

В момента, колкото и да не им се седи на хората вкъщи, колкото и да не е добре за икономиката, тези три седмици ще бъдат критични.

Към днешна дата България се дава за пример в ЕС за най-добре справилата се държава. Всички българи го усетиха това - инстинктът за самосъхранение им се обади, коментира премиерът.

Борисов призова шефът на детското отделение на Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров да спре да говори за облекчаване на мерките.

Реклама

"Да пуснем младите напред означава да кажем: Тези ще умрат, тези ще живеят. Аз моето дете няма да си го пусна. Това, което Мангъров говори е невъзможно и всички държави се отказаха да го правят, когато започнаха да мрат хората. Кажете му, че не съм съгласен да демобилизира хората. Той говори това, което хората искат да чуят. Кажи колко ще умрат и посочи с името си кои са тези хора като си професор", обърна се Борисов към Мангъров.

Над 400 страници протоколи за лечение на коронавируса е събрал медицинският съвет, обяви шефът му Коста Костов. Това бе основната задача на съвета, поставена му от правителството.

Държавната фирма "Булбио" може да започне да пакетира хлорохин, който се ползва за лечение на коронавирус, обяви още Борисов.

Депутатите от ГЕРБ ще предложат народните представители да замразят заплатите си на нивата от декември, обяви още премиерът. Това е решение на партията, на която той е лидер.

Министрите пък ще вземат решение да дарят половината си заплати.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Реклама
Реклама
Реклама