Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8403252 www.bgdnes.bg

Психотерапевтът Детелина Стаменова: Можем да прегреем от работа дори и вкъщи


Отричането на проблема със заразяването е опасно 


     КОЯ Е ТЯ:

Детелина Стаменова е сертифициран психотерапевт, работещ с индивидуални пациенти по различни проблеми. Има специфичен интерес към общественото здраве, конкретно в областта на затлъстяването сред населението. Активист по въпросите, свързани с хранителните разстройства. Поддържа блог за психология, редактор е на няколко книги.


- Много българи практикуват хоум офис сега. Бързо ли ще влезем в синхрон с този вид работа и можем ли да се приспособим към този по-интерактивен начин?

Реклама

-По-голяма част от българите, които са в хоум офис, са имали тази възможност и преди, или им е било давано като възможност от компаниите, в които работят, или сами са си носили работа вкъщи, в извънработно време. Така че вероятно приспособяването ще е повече как да работят единствено и само от вкъщи, без да ходят до офиса. За учителите вероятно е най-трудно в момента, защото за кратко време трябваше да преминат на абсолютно нов начин за преподаване, но по реакциите на хората около мен виждам, че те се справят успешно с това.


-Можем ли да изпаднем в по-големи депресивни състояния заради липсата на контакти?

-Това е една от причините, заради което всички са насърчавани да поддържат контакти с познатите си. Има компании, които в началото на работния ден правят среща на екипа, дори такава да не се налага на оперативно ниво, в която се говорят Добщи приказкиУ Ц кой как се чувства, какво е правил през изминалия ден и целта на мениджърите и отделите по човешки ресурси, които насърчават това е да остане усещането за близост, дори чисто колегиална. Но остава една група хора, които понякога заради социална тревожност не са успели да изградят свои приятелства, или се чувстват некомфортно да потърсят контакт с другите и за тях е трудно да изпълнят това. В тази необичайна ситуация да проявите интерес към някого, когото познавате като мълчалив, срамежлив или дистанциран, може да се окаже изключително важно за него/нея.


-Тази изолация би ли могла да доведе до скок на разводите, тъй като семействата са затворени заедно и могат по-лесно и бързо да се конфронтират и дразнят един друг?

-Едва ли някой би се ангажирал с такава прогноза, но може да се предположи, че хората, които успешно са размивали тлеещите конфликти помежду си с работохолизъм, излизания и активности, общуване с други хора, сега ще трябва, особено ако изолацията продължи по-дълго да се срещнат и да видят онова, което са избягвали. Мобилните телефони и неспиращия поток в социалните мрежи дават възможност човек да се скрие за известно време, но не и за дълго. През малките ежедневни конфликти, нерешени във времето, е възможно да оттичат натрупаните недоволства от месеците, годините, а понякога и десетилетия премълчани ситуации и да избухнат като бурета с барут.
Социалните работници в България алармират, че съществува голям риск да се стигне до скок в домашното насилие (психологическо и физическо), сексуалното посегателство, тормоза Ц защото има деца, които имат своята защитена среда в училище, не при родителите си. Тревожността може да стане причина за злоупотреба с вещества Ц алкохол и наркотици, заради което хората, които са предразположени следва да се самонаблюдават.


-По какъв начин можем да се дистанцираме от негативите и да релаксираме? Имате ли съвети за дистанциране от тревогите?

Реклама

- Има различни приложения за телефони, които са подходящи за медитации или т.нар. майндфулнес (mindfulness) - платени и безплатни. Във видеоканалите също има много водени медитации или практики за релаксации, включително и на български език. Дихателни практики също има много онлайн, а те спомагат за намаляването на тревожността и стреса, а когато те са овладяни, това спомага за по-добър имунитет на цялото тяло. Ресурсите са много и е добре да бъдат използвани.


-Със самоизолацията често прибягваме към ядене, какво да хапваме и какво да отбягваме за повече баланс, все пак ни липсва и витамин D?

-Витамин D ни липсва всяка година по това време, но пък в момента можем да излизаме на терасите си или да отваряме прозорците и така да седим на слънце, за да го поемаме (дори и добре облечени, ако навън има сняг). За тези, които имат дефицит на витамина, хранителните добавки също са подходящи. Храненето често е емоционално, когато сме тревожни, заради което тези, които са склонни да злоупотребяват е добре да започнат да наблюдават, дори да записват количествата, които приемат. Много нутриционисти дават онлайн консултации в момента и в случай, че човек не може да структурира сам своето хранене и на семейството си, сега е моментът да се обърне към тях за персонализирани решения. Като цяло приемът на балансирани количества белтъчини, въглехидрати и мазнини, както и на пресни плодове и зеленчуци винаги е ключ към добро здраве. Интересно нещо в един от многото материали, които прочетох по темата за специфичната диета по време на тази грипна пандемия е, че ферментиралите храни са подходящи в момента за поддържането на чревното здраве - а тук, в България, ние традиционно правим туршии, кисело зеле и т.н., които са точно такива.


-Можем ли да прегреем от работа при хоум офис, но пък и при постоянното присъствие на семейството около нас?

-Да, заради което, ако хората не са създали от самото начало структура на деня, е добре да го направят. Дори и в малки жилищни пространства е добре да се обособят местата за учене и тези за работа, да се "имитира" работното време.


-Какъв е правилният начин и времетраене за тренировка у дома?

-За хората, които са физически активни, но нямат уреди у дома, е трудно. Независимо дали сте или не физически активни, в момента е наложително да започнете да се грижите за тялото си като му дадете движението, което иначе имате Ц в противен случай ще има два негативни ефекта Ц върху психиката (обездвижването влияе негативно) и физически (ще натрупате килограми).


-Въпреки ограничаващите мерки в топлите дни през уикенда много хора бяха навън. Защо според вас ние, българите, не търпим ограничаване и според вас съобразяваме ли се с тези мерки?

-Не сме само ние, навсякъде го имаше този феномен. Във Великобритания през уикенда също много хора са се събирали в парковете въпреки призивите на полицаите да стоят на разстояние. В момент като този не е лесно за психиката на много хора да приемат, че наистина има проблем дори той да не е конкретно опасен за тях, макар че у нас по данните от началото на седмицата най-засегната е групата 40-49 години. Отричането на проблема със заразяването е опасно, чувството за недосегаемост или мизантропско отношение, на каквото също бяхме свидетели. По-голяма част от активните хора са били свидетели на промените от края на 80-те г. и личната свобода, правото на свободно придвижване е изначално важно за тях, заради което също се съпротивляват.

Реклама
Реклама
Реклама