БГ лекарка в Мадрид: На всеки 16 минути се решава кой да умре и кой да живее

Приятел
Автор: БД Онлайн

БГ лекарка в Мадрид: На всеки 16 минути се решава кой да умре и кой да живее

СНИМКА: Pixabay

"Ние водим война. Такъв ужас не сме преживявали", казва д-р Славина Манева, която работи в Мадрид. Тя обяснява защо в Испания положението е така трагично - жертвите са над 10 300. Говори се, че заразените са 7 милиона.

Д-р Славина Манева е от Пловдив. Живее от близо 20 години в Мадрид. Следвала е медицина в Испания и в САЩ. Работи в мадридска клиника като радиолог, предава "Дойче веле".

Според официалната статистика, Испания е на трето място по броя на заразените с коронавирус в света - с над 112 000 души, и на второ място по броя на жертвите - с над 10 300. Опишете накратко ситуацията. Какво виждате Вие в Мадрид?

Д-р Славина Манева: Всеки ден мои колеги или приятели губят свой близък човек - майка, баща или приятел. Проблемът на новия коронавирус е - и това се вижда на скенера, че само за 24 часа може да се стигне до белодробна фиброза. Това означава, че пациентът трябва да бъде поставен на изкуствено дишане, но за съжаление апаратурата не е достатъчна. Колегите от спешно отделение решават всеки ден кой да живее и кой да умре. Ужас, който ние, лекарите не сме преживявали в такава форма. Най-тежко е за колегите на първа линия.

Засегнато ли е Вашето семейство?

Д-р Славина Манева: Преди три седмици тригодишната ми дъщеря беше тежко болна - със съмнение за Ковид-19. Имаше проблеми с дишането, температура 39,8. Бяхме в болницата. Но нямаше тестове - нито за детето, нито за нас, родителите ѝ. Тогава пазеха тестовете за рисковите групи. В Испания има много случаи на млади хора и деца, заразени с коронавирус, които прекарват много тежко болестта, някои умират. Аз и съпругът ми, който също е лекар, сме все още под домашна карантина, защото и ние имахме симптоми. Аз не съм лекар на първа линия, радиолог съм и в момента мога да работя от вкъщи, защото изчитам торакс и белодробните картини. Опасявам се обаче, че и аз съвсем скоро ще бъда извикана в болницата, защото повечето мои колеги се разболяват. Ако трябва да бъда честна: за първи път ме е страх да отида на работа. Може би и защото вече имам дете.

Каква е ситуацията сега? Има ли повече тестове?

Д-р Славина Манева: Преди три седмици в големите болници имаше тестове само за пациенти с тежка билатерална пневмония и рискови фактори (диабет, трансплант, онкоболен, пулмонарни проблеми, други хронични болести, възрастни хора). Сега тестовете са повече, но не се знае колко. Но ние, лекарите, не сме информирани за точния им брой.

Вярно ли е, че няма достатъчно маски и екипировка за испанските лекари?

Д-р Славина Манева: Нещата със защитното облекло и маските до миналата седмица бяха трагични. През март аз получих една-единствена маска за общо три седмици. Сега е малко по-добре. В момента лекарите получават по една маска, една хартиена манта и ръкавици всеки ден. Повечето консумативи сега отиват в бърза помощ и реанимацията, където рискът е по-голям.

Какъв е профилът на заразените и жертвите на Ковид-19 в Испания?

Д-р Славина Манева: Заразени са хора от всякакви възрастови групи - сред тях има много възрастни, но и много млади, има и деца. А жертвите са най-вече по-възрастни хора. Но има и по-млади, които развиват масивна белодробна фиброза, която ние просто не можем да си обясним.

Мой колега, специалист по вътрешни болести на 72 години, който все още работеше, тъкмо беше диагностициран с рак, но без никакви разсейки и имаше огромни шансове да оздравее. Той почина след зараза с коронавирус. Починаха родителите на много мои приятели и колеги. Та те бяха по на 70, някои - и по-млади. Мога да изреждам дълго. Списъкът сякаш е безкраен.

Нямаме представа колко реална е официалната сатистика. Много хора, много колеги, а и самите ние сме със симптоми и ни се нарежда да стоим вкъщи. Статистиката обхваща само броят на онези болни, които са били тествани в болнично заведение. Епидемиолози напоследък казват, че в Испания има 7 милиона заразени с коронавирус.

Но някои експерти се отнасят скептично към тези цифри.

Д-р Славина Манева: Да, защото още няма официална статистика. Още преди 3 седмици имах разговор с епидемиолог, който консултира испанското здравно министерство. Той сподели, че според изчисленията поне 30% от населението на Мадрид ще се зарази, т.е. над 1 милион души само в столицата.

И още няколко интересни числа: в Испания броят на заразените и на жертвите е почти колкото в Италия. Но излекуваните в Испания са повече, отколкото в Италия - 26 000 срещу 18 000. Защо?

Д-р Славина Манева: Всички статистики сега все още са нереални. Ще знаем повече след време. Може би чак след години.

Защо в Испания се стигна дотук?

Д-р Славина Манева: Първо защото не се следваха съветите на Световната здравна организация. Не си взехме веднага поука от Италия. В болницата Торехон, където работех преди, пристигнаха първите двама пациенти, завърнали се от Италия. Но те не бяха изолирани достатъчно внимателно. В началото дори в болницата казваха на лекарите, че няма нужда да носят защитни маски, „за да не плашат пациентите“. Липсваше ясна концепция у властта и дисциплина у гражданите. Липсваха инвестиции в здравеопазването.

Много е важно да се инвестира в спешната медицина. Там отношението към лекарите - и в Испания, но и в България - не е достатъчно добро. Това е много тежка специалност, а не е добре заплатена. Трудно е да се намери специализиран персонал с опит, защото никой не издържа. Сега обаче цял свят ръкопляска именно на тези медици. Те не искат да им се пляска, искат да си вършат работата добре и да се чувстват признати от обществото.

Като цяло през годините не се залагаше на превенцията. Учените напомяха, че след епидемията от ТОРС през 2003 нещата някой ден ще се повторят, защото това е цикъл. Никой не им обърна внимание. Периодично вирусите мутират. Много вируси тръгват от животните. Проблемът е, че животни, за които се знае, че са инкубатори на едни от най-тежките вируси, имат контакт с хората. Никое правителство не е предприело сериозни мерки в тази посока. А всичко е много тясно свързано.

Ловът и търговията с диви животни все още не са забранени. Традиционната китайска медицина залага често на животните и има много хора, които вярват на методите ѝ. Да, в някои аспекти тя е помогнала, но в други много греши. Китайската медицина трябва да се преустрои към днешния свят - свят, в който изсичат дървета, избиват животни. Това също е сред причините, поради които се увеличават мутациите на вирусите. Генетично вирусите и бактериите имат специални гени, които им помагат да оживеят, те мутират и могат да си намерят по-добър „домакин“. Ако не внимаваме и не се подготвим, следващия път ще е още по-лошо.

Какви съвети отправяте към хората? Как да се държат в тази ситуация?

Д-р Славина Манева: Да са много дисциплинирани и да се придържат стриктно към съветите на здравните органи. За микроорганизмите няма различни географски ширини. Съветите са простички и вече ги знаем: социална дистанция и повишена хигиена след всеки контакт. Хората трябва да знаят, че всеки един предмет, всеки един човек е потенциален носител на вируса. Това е временна ситуация. Ще се справим, но само ако сме единни.

Всяват ли медиите паника? Трябва ли да се говори толкова много за Ковид-19?

Д-р Славина Манева: Сега живеем във време на пандемия. Ние водим война. Всеки ден се решава кой има повече шанс да живее, според клинични параметри, и кой да умре. В Испания това се случва на всеки 16 минути. Подобна война не сме водили никога. Ако медиите информират за това, тогава си вършат работата добре.

Бивш брадър на косъм от смъртта

Бивш брадър на косъм от смъртта

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

Актриса вади стотачка

Актриса вади стотачка

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Гага облече наша рокля

Гага облече наша рокля

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното

Цитиридис показва кичарата

Цитиридис показва кичарата

Заместникът на Слави Трифонов по Би Ти Ви показа, че невинаги е бил с прическата на Брус Уилис. По едно време Николаос се е разхождал като Брус Дикинсън, вокалиста на метъл групата "Айрън Мейдън". Уверете се сами. Помолен от фен да покаже снимка с дългата си коса от бурното минало, Цитиридис не отказа. "Брутално

Вижте зловещият бой между агитките на... (видео)

Вижте зловещият бой между агитките на... (видео)

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Звездите проговориха и на Вихра

Звездите проговориха и на Вихра

Водещата завършва висшето си по специалността В нова творческа сфера влиза водещата и бивша съпруга на продуцента Иван Христов Вихра Петрова! А именно астрология. Водещата, която преди дни навърши 44 г., следва по специалността и съвсем скоро да завърши, като с нетърпение очаква да започне практиката си

Актуално

Ето списъка с имена и суми, намерен в дома на Атанас Бобоков (Снимка)

Ето списъка с имена и суми, намерен в дома на Атанас Бобоков (Снимка)

Прокуратурата пусна снимка на списъка от известни личности със суми в милиони срещу тях, намерен в дома на Атанас Бобоков, за който по рано съобщиха на брифинга на Специализираната прокуратура. "Предвид високия обществен и медиен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори, съгласно чл. 198 от НПК

Ривалдо го прави в басейн

Ривалдо го прави в басейн

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

У Бобокови открита снимка с убити, имена и суми в милиони, данни за прокурор на Божков

У Бобокови открита снимка с убити, имена и суми в милиони, данни за прокурор на Божков

На прелюбопитни вещи се натъкнали разследващите при претърсванията в домовете на братята бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови.  Двамата бяха задържани заедно с зам.-министъра на околната среда Красимир Живков за участие в престъпна група, занимавала се опасни отпадъци.  В дома на Атанас Бобоков разследващите открили цветна снимка

Прототип на "Старшип" на Илън Мъск се взриви по време на тест (Видео)

Прототип на "Старшип" на Илън Мъск се взриви по време на тест (Видео)

Прототип на ракетата "Старшип" , конструирана от частната компания "Спейс екс" експлодира по време на наземни изпитния в южната част на щата Тексас, съобщи Ройтерс. Компанията на Илон Мъск продължава да разработва с ускорени темпове ракетата, преди нейното изстрелване. Експлозията по време на теста няма връзка с предстоящия старт на астронавтите

Доц. Стоян Андонов, воден гард №1: Става страшно, ако спасителите са разредени

Доц. Стоян Андонов, воден гард №1: Става страшно, ако спасителите са разредени

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Не пропускай

Ирина носи прозрачно бельо

Ирина носи прозрачно бельо

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка

Най-секси полицайката се дипломира

Най-секси полицайката се дипломира

Йоана Петрова успя да завърши втора магистратура и да роди по време на пандемията Най-красивата родна полицайка успя да се дипломира, научи „България днес“. Йоана Петрова, която през април прегърна първородната си дъщеричка Алена, e взела и дипломата си за втора магистратура от Софийския университет преди дни

Пламен Бобоков "събирал" автобиографии на чиновници и прокурор, брат му отбелязал на снимка суми в милиони

Пламен Бобоков "събирал" автобиографии на чиновници и прокурор, брат му отбелязал на снимка суми в милиони

На прелюбопитни вещи се натъкнали разследващите при претърсванията в домовете на братята бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови.  Двамата бяха задържани заедно с зам.-министъра на околната среда Красимир Живков за участие в престъпна група, занимавала се опасни отпадъци.  В дома на Атанас Бобоков разследващите открили цветна снима

Мария прецака Алисия

Мария прецака Алисия

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Да спасим Силвия от рака

Да спасим Силвия от рака

Борислав РАДОСЛАВОВ     Лекари вадят стомаха и далака й, топи се до 35 кг 35 килограма! До толкова се е стопила 35-годишната Силвия Климентова от Шумен в тежката битка с рака. Ужасът за многодетната майка започва с откриването на карцином на стомаха. За съжаление той е диагностициран твърде късно - вече в четвърти стадий