Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8404713 www.bgdnes.bg

90% от фирмите намаляват персонала

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят.
Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на бизнеса да спасява работни места в условията на тежък икономически блокаж в световен мащаб. Анкетата е отворена на 31 март, а събирането на данни продължава.
Всяко трето предприятие у нас (33%) планира частични съкращения, а 5% смятат да пратят всичкия персонал в бюрото по труда, показва допитването на БСК. Намаляването на заплатите е временна спасителна мярка за една на всеки десет фирми. Близо 40% от работодателите ще прибягнат до пускане на хората си в отпуски - платени и неплатени. За 8% от предприемачите шокът е толкова голям, че още не могат да решат какво да предприемат.
Противно на изказванията на правителството, че иска да подпомогне съхраняването на заетите и че очаква от схемата 60:40 да се възползват по-големите предприятия с повече персонал, реалността показва, че главно дребни фирми имат намерение да се възползват от тази мярка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама