Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/8407444 www.bgdnes.bg

Пускат мобилно приложение за следене на COVID-19 в България

Правителството представи централизирана електронна система за събиране на данни и анализ на информация за разпространението на COVID-19. От началото на другата седмица ще бъде достъпно и ново мобилно приложение, в което всеки български гражданин ще може да въвежда своя здравен статус.

Софтуерът беше представен от премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев, вицепремиера Томислав Дончев, ръководителя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и представителите на софтуерните компании, които са участвали в разработката на проекта.

Реклама

"Управлявахме процеса заедно с пет частни компании. Проектът включва мобилно приложение, което е насочено към това гражданите да информират проактивно за текущото си здравно състояние и в същото време да даде на държавните и здравните институции време и възможности за реакция", заяви Ивайло Филипов от държавната компания Информационно обслужване.

Той заяви, че цялата система е разработена за десетина дни, а работата по нея е изцяло безвъзмездна. Проектът включва две части - централен регистър, в който информацията ще се въвежда само от РЗИ, Гранична полиция, личните лекари, болниците и т.н. До него достъпът ще е само с квалифициран електронен подпис и предварителна регистрация. Втората част е мобилното приложение, което ще е безплатно за ползване от гражданите и в него те ще могат да въвеждат своя здравен статус.

Проектът включва и Централен регистър, който ще събира информацията и ще я изпраща до личните лекари, общините, регионалните здравни инспекции, пожарна, полиция, гранични служби, доброволци и т.н.

"Това ще даде отговор на въпроса какво става с хилядите българи, които се завръщат от чужбина. Всеки, който е под карантина, ще поучава автоматично известие кога тя изтича. Това ще облекчи и работата на полицаите", коментира премиерът Бойко Борисов.

Въведена въднъж, информацията ще може да се използва от всяка една структура, така че да не се губи време и да може да се реагира. След като е събрана, тя се прехвърля към аналитичната част.

"Южна Корея, Китай и Италия използват същия софтуер. Има визуализация и през геоглафски карти, така че информацията да е достъпна публично и да може да се следи в реално време", каза още Филипов.

Реклама

Според ръководителя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски системата в бъдеще ще може да даде отговор на въпроса, който си задават всички българи - на какъв принцип ще бъдат разхлабвани мерките.

"Трябва ни достатъчно информация, за да вземем мотивирани решения. Можем да намерим информация и за вече преболедувалите, това ще е следващата стъпка, и вече ще могат да се взимат напълно научно обосновани решения как могат да се разхлабват мерките в България", коментира Мутафчийски.

"Всички държави, които използват подобни приложения, предимно азиатските държави, доказаха, че се справят по-успешно с овладяването на кризата. Това са отговорите, които чакат от нас българските граждани. Следваме стъпките на най-добрите в света", заяви Мутафчийски.

Премиерът Борисов допълни, че южнокорейският президент И Нак Йон му е споделил лично, че мобилното приложение е било един от най-важните фактори за справянето с епидемията от COVID-19, в което страната се счита за една от най-успешните в Азия.

"Google и Apple правят верификация в момента и се очаква в неделя или понеделник апликацията да бъде достъпна за гражданите", обясни Пламен Цеков от Scale Focus - компанията разработчик на мобилното приложение.

По думите му всеки може да свали приложението доброволно, така че да споделя своя здравен статус с Националния оперативен щаб и той да достига до личния му лекар, така че да може превантивно да се знае какво се случва с всеки един потребител, как се развиват симптомите, за да могат здравните власти да вземат отношение предварително.

"Така щабът ще може да прави анализи къде и как да бъдат обслужени хората, особено ако се превърнат в пациенти. Ако имаме човек , който се чувства зле и е между Ямбол и Сливен, в коя от двете болници да бъде изпратен и т.н.", каза още Цеков.

Той уточни, че подаването на данни ще е изцяло на доброволен принцип.

"Въвеждат се лични данни, ЕГН (като системата сама прави извод за години и пол), могат да се въведат и хронични заболявания, ако има такива. Това се подава към Министерство на здравеопазването. През определен период от време потребителят може да споделя симптомите си и да обновява информацията с актуалния си статус", каза още той.

В системата ще могат да се въвеждат основните симптоми, за които се следи - температура, суха кашлица, трудност при дишане, постоянна болка, посиняване на устните, виене на свят и т.н.

"За 10 дни успяхме да създадем "сърцето на системата", в което постъпват всички тези данни. С тази система можем да предоставяме информация на всички, които имат нужда от такава. В регистъра постъпва инфорамция от РЗИ, гранична полиция и много други източници. Целта е регистърът да може да подава автоматично данни към МВР за следене на лицата под карантина, към личните лекари, за да могат да реагират навреме и т.н.", обясни Калин Радев от Софтуер груп.

По думите му в системата има и анализи на географски принципи с геолокация, например за лицата под карантина, така че да могат да се гледат "горещите точки", концентрацията по общини и т.н. Така РЗИ ще могат да предприемат действия в съответната точка.

Регионалният мениджър на SAS Institue за България Георги Робев заяви, че компанията е заявила желание да подкрепи проекта с опита си от държави като Китай и Италия.

"Приложението може да проследи посоката, в която се разпространява заболяването. Могат да се правят анализи по географски области, по възрастови категории на заразените и т.н. Могат да се правят и прогнозни анализи за развитието на заболеваемостта", коментира Робев.

Реклама
Реклама
Реклама