Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/8409827 www.bgdnes.bg

Проф. Коста Костов: Медицинският съвет изпълни задачата си достойно

Имам усещането, че нито колегите, нито обществото разбра какво стана на пресконференцията. Аз отсичам момента. Моментът е ясен. По заповедта на Борисов от 23 март, по която ни беше издадена задача да изготвим препоръки, нашият дълг е изпълнен достойно. Това каза пред bTV проф. Коста Костов.

Вчера на пресконференция той обяви, че медицинският експертен съвет към Министерски съвет прекратява дейност.

Реклама

"Уведомих премиера за това мое решение, не ме питайте как. Не мисля че ще има от премиера негативна реакция", добави той.

"С този акт не казвам, че прекратяваме дейността си, това е един формален акт, един жест. Разговор за заплати не може да има. Ние работихме безвъзмездно и безкористно", каза още д-р Костов. 

"Ние оставаме на поста си, ние сме свършили работа за това, за което сме били призвание. Не е имало конфликти. Нашият доклад е приет в абсолютна цялост. Имаше чуваемост, имаше разбиране", добави той.

"Напрежението между нас и щаба беше създадено изкуствено. Между мен и ген. Мутафчийски е имало в миналото конфликти лично. Но това не трябва да е решаващо в нашата работа. Ние разбрахме, че двамата работим в една посока", каза той. 

"За седмица и половина два ние дадохме твърде много енергия и време, не успяхме да се наспим. Това всичко се отрази на усещането, че някъде трябва да спрем и да намалим това темпо и да се върнем при пациентите си. Моята задача като председател на медицинския щаб е да усетя това и да реагирам моментално", каза проф. Костов.

"Една от причините да заявя преминаването ни в другото ни качество на професионална група, която продължава да работи е да давам възможност на всички колеги в този съвет да бъдат изразявани свободно. Мненията ни вероятно ще бъдат много разнопосочни. Искам да дам възможност на всички, включително и на доц. Мангъров. Уважението ми към Мангъров е, че отстоява мнението си", каза още той.

Реклама

"Моята гражданска позиция не е в ущърб на тези, които управляват, нищо лично. За 2 седмици в политиката, разбрах, че можеш да се научиш на много неща. Аз оставам на линия и излизам с усещане за разбиране и диалог", каза професорът.

"За Великден всички трябва да спазваме личната и душевната си хигиена. Всички трябва да го пазим чист. Там където сме ние, там е и Бог", каза той. 

Реклама
Реклама
Реклама