Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/8410578 www.bgdnes.bg

Д-р Мермерски създаде бърз тест срещу коронавируса

Метод за бързо тестване срещу коронавируса разработи екипът на известният български учен д-р Йонко Мермерски, който от много години живее и работи в САЩ.

Новото изобретение е патентовано и дава възможност за напълно неинвазивен тест за диагностика и разделяне на здрави от заразени хора само за скунди. Уредът, който се използва за това, прилича на дрегера за отчитане на употребен алкохол при шофьорите. В основата на измерванията е залегнал анализ на газообмена и в частност въглеродният диоксид, които ние излъчваме през дробовете си.
При използването намясто на теста, се прилага цветова таблица, която отчита състава на газообмена в белите дробове на пациента, обяснява д-р Йонко Мермерски, който има в научната си биография редица патентовани изобретения.


Въз основа на издишаното количество въздух може да се определи дали дробовете функционират добре. Ако бъдат засечени нарушения, което е един от симптомите на опасната коронавирус инфекция, то тези пациенти веднага се идентифицират. Бързото отчитане на резултата е изключително важно, защото то е индикация за наличие на проблем. Хората със засечени отклонения в показателите, се пренасочват към по-нататъшни изследвания със специфичните за Covrd19 тестове и съответното лечение. По този начин се предотвратява контактът им с други хора и разпространяването на заразата сред десетки други.
Д-р Мермерски пояснява, че уредът за бързо тестване дава възможност за секунди да бъдат отсети тези, които нямат инфекция в дробовете, от останалите. По този начин се спестява време и ресурс. В това е категоричен ученият, който доби голяма популярност сред българската аудитория и като преводачът на президента Доналд Тръмп при срещата му с премиера Бойко Борисов през ноември 2019 г.
Българският учен е обсъдил проекта с директора на Националния институт по алергии и инфекционнни заболявания на САЩ Антъни Фаучи.
"За мое щастие д-р Фаучи се оказа и мой съсед във Вашингтон. Той ми отдели време, за да споделя с него за теста и беше много развълнуван. Каза да действаме", разказва д-р Йонко Мермерски. Той пояснява, че д-р Антъни Фаучи е в щаба на президента Донъд Тръпм за борба с коронавируса. Д-р Фаучи е топ експерт по инфекциозни болести, които в дългата си практика е работил с шестима президенти на САЩ.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама