Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8410580 www.bgdnes.bg

Крими хижар плаши туристи с нож

Като в трилър се почуствали група туристи, които въпреки преспите решили да направят преход до Рилските езера. Не успяват да стигнат до целта си и получават подслон в хижа "Ловна". Там обаче се скарват с домакина, който вади оръжие, а младежите се принуждават посред нощ да тръгнат през планината, за да търсят помощ.
Историята се разиграва преди 3 години, а сега се стига до окончателна развръзка на последвалото съдебно дело.
18 април 2017 година се пада във вторник, но група момчета и момичета, сред които един испанец, решават да се качат до Рилските езера. Петимата приятели предпочитат делничния ден, за да не попаднат в големия пътникопоток към планинските красоти през уикендите. Тръгват нагоре като целта им е хижа "Рилски езера". Загубват обаче пътеката и започва да се свечерява. Притеснените туристи започват д се лутат из планината докато накрая излизат при хижа "Ловна". Запознали се с хижаря, 29-годишният Росен, който ги предупредил, че имат слаба екипировка и е рисково да продължават към "Рилски езера", тъй като все още имало много сняг. Хижарят им предлага да пренощуват в "Ловна", която била празна, като обяснява, че цялата хижа ще е за младежите, а той и жена му спят в близкото бунгало. Младежите разбират риска и остават да нощуват в хижата. Настанили се, платили и седнали да хапнат. Вечерта започва приятно и туристите се наслаждават на храната, приготвена им от хижарите. Обръщат няколко канички с вино, пробват и ракията предложена им от Росен. Самият той се черпел с гостите и надул музиката, докато режел сухите мезета с грамаден нож. Към 10 вечерта жената на хижаря се прибрала в бунгалото, малко по-късно и първият от гостите отишъл да си легне. Към полунощ и другите туристи решили да си лягат, защото били изморени от тежкия преход. Помолили домакина да спре музиката и да ги остави да спят. На него обаче му се била отворила глътка и искал да продължи да си пие. Елена, една от туристките, му напомнила, че им казал, че могат да си почиват сами в хижата, а домакините ще спят в бунгалото. Вместо това Росен напук надул музиката до дупка. Жената поискала телефонните номера на Евгени и Иван, двамата наематели на хижата, за да им се оплаче от служителя им. Той се ядосал още повече, но дал номера. Заради късния час обаче никой не вдигнал. Скандалът ескалирал. Хижарят и туристите започнали да се псуват. Един от групата казал на Росен "ей сега ще дойда да ти кажа аз на тебе", което вбесило Росен. Отишъл до кухнята, след което се върнал с камуфлажен калъф за пушка в ръцете и заплашил гостите, че ще ги гръмне, ще ги зарови и ще го извадят от затвора след няколко часа. Скандалът продължил още малко, при което хижарят извадил голям нож и заплашил един от групата, че ще го заколи. Това вече сериозно уплашило туристите и казали, че си събират багажа и веднага си тръгват. Било около 2 след полунощ, когато потеглили в мрака на Рила. Хижарят ги изпратил с подигравки и с калъфа за пушка в ръка. Младежите успели да се доберат до колата си само за около час и тъй като там имало обхват веднага звъннали на тел. 112.
Те подали жалба, а в края на май хижарят бил разпитан за случая. Малко след това той се обадил на наемателите посред нощ и им казал, че напуска. От тогава никой не знае къде е и е обявен за общодържавно издирване. Били направени справки в затворите, в следствията, в полицията, на границата, през системите на НОИ, НАП, но така и не е открит.
По време на разследването се оказало, че хижарят е бил осъждан общо 15 пъти в миналото, включително и още като непълнолетен.
"Нямаше как да знаем това. Търсихме хижари и той дойде като се представи, че е отговарял за комплекс близо до Батак", разказа пред "България Днес" Евгени, единият наемател на "Ловна". Той добави, че след внезапното напускане на Росен изчезнали парите от оборота, обувки и дрехи, но наемателите така и не подали жалба в полицията. След случая обаче сложили СОТ и камери.
Процесът минава през Дупнишкия районен съд, който постановява изчезналият хижар да бъде наказан, макар и задочно с пробация. Прокуратурата протестира и иска ефективна присъда. Делото се гледа на втора инстанция в Кюстендил, но сега решението е потвърдено окончателно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама