Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/8411080 www.bgdnes.bg

Българският Индиана Джоунс под карантина: Само по един ходим на разкопки

Археологическият сезон е на път да се провали. Причината е нарастващата пандемия, заради коронавирусът и извънредното положение, което е обявено в страната ни.
"По-рано от края на май няма да има разкопки със сигурност. В момента няма никакви съвещания, не могат да се издадат нужните документи. Страхувам се, че след актуализацията на бюджета може парите за Перперикон, които и без това не са много, да намалеят, за да закърпят държавния бюджет в тази тежка криза. Що се отнася до другите разкопки - в Свищов и в Търговоще - те се финансират от общините и в края на краищата ще видим и те какво ще могат да направят. Казано с две думи - в пълна неизвестност сме какво ще се случи", споделя притесненията си пред "България Днес" проф. Николай Овчаров.
Все пак спасителните разкопки са позволени. Допускат се по 1-2 човека на терен, но работата на големи екипи е напълно невъзможна. Това силно ограничава родните изследователи, но те не падат духом.
Коронавирсът не може да уплаши българския Индиана Джоунс. Макар извънредното положение археологът не е спрял своята работа. Докато си стои у дома той продължава да се рови в документи и да изтупва от прах записките си, за да може да сглоби пъзелът на нашата история.
"Време е за писане за книги. В момента съм се захванал с много интересна книга за нашите разкопки за късносредновековният манастир в крепостта Урвич край София. Ще докажем, че именно там е пребивавал Паисий Хилендарски преди написването на "История славянобългарска", споделя пред вестника проф. Овчаров.
Според историкът Отец Паисий е роден именно край Самоков, а не в Банско. В момента тримата с доц. д-р Бони Петрунова и младия археолог Филип Петрунов подготвят финалната монография, където са събрани сензационните резултати от изследването.
Професорът се надява да може да работи тази година на терен и да успее да се натъкне на нови вълнуващи факти. Извънредното положение заради коронавирусът обаче може да го остави по-дълго у дома.
"Том първи за Перперикон, трябва да бъде готов до няколко месеца, така че имам какво да правя по време на кризата. Спазвам карантината, стоя у дома. Имам доста голяма челяд, за която се грижа. Трябва да сме позитивни. В края на краищата човек и по време на чума трябва да може да се шегува. Иначе, ако не умрем от коронавируса, ще умрем от безумието, което ни залива", допълва археологът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама