Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8415253 www.bgdnes.bg

Милиони дела може да тръгнат отначало

Два, три милиона дела може да се наложи да тръгнат отначало, ако се установи, че има манипулация на системата за случайното им разпраделение в съда. Това се разбра от коментар на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Новански пред Нова телевизия.
При положение, че IT-специалистите твърдят, че системата не е надеждна, тя трябва да спре. В четвъртък на заседание на ВСС ще се реши дали да се мине на ръчно разпределение, както е било години наред, обясни Боян Новански.
Фирмата, която прави проверката, не е имала за задача да гледа конкретно дело, а да анализира хода на делата. В доклада няма данни за влизане от екзотични места и в нощните часове в системата, категоричен е той. По думите на Новански има сигнал в прокуратурата за намеса на случайното разпределение на делата.
"Ако се установи, че има дела, които са разпределени с манипулиране, не ми се мисли какво се случва - тези дела трябва да започнат наново", каза Новански. Той разказа, че още при внедряването на сегашната система за разпределение на делата не е имало гаранция, че тя е по-добра.
"Старата система не е по-добра, заменя се с друга, която е почти същата. Платени са 12 000 лева", обясни Новански. По думите му сегашната система е внедрена временно и краткосрочно.
Системата за случайно разпределение не касае прокурорите, тя е само за съдилищата. Внедрена е през 2015 г. и замества старата. Според доклада тя не е защитена, подчерта Новански.
През 2013 г. започва офанзива срещу действащата тогава система "Лого чойс", която може би от 2006 г. е започнала да функционира. След тази атака Българският институт за правни инициативи излиза с доклад, проследи Новански хода на внедряване на сегашната система за разпределение. Той подчерта, че е странно как тогава НПО е одитирало съдебната система.
"Намирам най-малко три групи уязвимости. Първата е външна намеса. Това си е чисто хакване - лице се опитва да влезе отвън и да я манипулира. Вторият начин е с участието на лица, които имат права в системата - административни ръководители, техни заместници или лица, натоварени с разпределението", поясни Новански.
"Този, който има интерес да му се реши делото, има интерес да манипулира системата. Чувал съм за суми, които се предоставят за разпределение на делата. Около 2-3 млн. дела за 5 г. са разпределени", уточни Новански.
Два дни по-рано главният прокурор Иван Гешев сезира Европейската комисия (ЕК) за системата за случайно разпределение на делата. Това стана след одит, който показа, че тя е компрометирана. 10 000 евро струвало делото да попадне при точно определен съдия, позова се Гешев на неофициална информация от съдебните среди.
Софийската градска прокуратура обяви, че образува досъдебно производство по повод депозиран сигнал от главния прокурор Гешев за шестима членове на Висшия съдебен съвет. Петима от тях са от софийската колегия, а един от прокуроркската колегия на ВСС.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама