Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8415289 www.bgdnes.bg

Банев вероятно има финанси в офшорки!

Николай Банев вероятно притежава финансов ресурс в офшорни зони, затова рискът да се укрие в друга държава, ако е на свобода, е голям! С този мотив апелативният спецсъд оставя окончателно в килията бизнесмена, научи "България Днес".
Скандалът с офшорките на заможното семейство Баневи гръмна още през 2016 г. след Панамагейт. В публикуваните "Документи от Панама" се твърди, че Баневи и още няколко повтарящи се имена са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г.
"Имам участие в няколко десетки офшорки, никога не съм крил, но нямам нито една на мое име", коментира тогава като кандидат за президент Николай Банев. По думите му в това няма нищо нередно, дори по този начин прави бизнес с международни компании и партньори и с различни законодателства и финансови институции, които не са признати в цял свят.
"Не познавам бизнесмен, който да няма офшорки. Това са законни практики. Плащаме си редовно данъците. Не се боя от проверка на НАП", коментира след скандала и половинката на милионера Евгения Банева.


Четири години по-късно финансите, заложени в екзотични кътчета по света, стават довод Николай Банев да виси зад решетките. Той, жена му Евгения и майка му Мария са обвинени като организирана престъпна група за длъжностно присвояване на пари и вещи, недеклариране и неплащане на данъчни задължения, пране на пари в особено големи размери и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница съпрузите източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв.
Още покрай Панамските досиета доведената дъщеря на Николай Банев - Раиса Иванова обявява, че е предала на разследващите офшорната сметка на пастрока си, но се оплаква, че сигналът й останал без последствия. От години тя води съдебни битки с Банев за част от наследството на покойната си майка Дочка, втората жена на подсъдимия бизнесмен. Раиса и брат й Николай са привикани да дадат показания като свидетели по делото, внесено срещу фамилията Баневи в специализирания съд.

Реклама


От есента на м.г. по него са проведени само 3 заседания, разпитани са 9 свидетели от общо 173. През останалото време магистратите на столичната ул. "Черковна" се занимават с молбите на Николай Банев да излезе от ареста. Поредното му искане е отхвърлено от втората инстанция и заради нарушаване на забраните в кауша. Съдът изтъква, че известният арестант е залалвян да използва неправомерно телефон и е провеждал комуникация с цел установяване в друга държава. С оглед мащабите на обвиненията за разнородна престъпна дейност, съдът преценява, че Банев може да извърши престъпление, ако бъде пуснат. Защитата му изтъква, че бизнесменът е задържан от година и четири месеца, което се явява неразумен срок. Съдиите припомнят, че когато делото е пред Темида няма срокове за освобождаване.
Отхвърлено е оплакването на бизнесмена, че мярката му на първа инстанция е гледана от незаконен състав заради подменен болен съдебен заседател. За мерките по време на дело не важи правилото за несменяемост на съдебния състав, отсичат апелативните спецсъдии.
Извън правните аргументи, Банев използва извънредното положение с коронавируса, за да изпроси милост от магистратите. Той отбелязва, че страда от много сериозни хронични заболявания, доказани с експертиза, а с разпространяващата се инфекция допълнително се застрашават здравето и животът му. "Действително обявяването на извънредно положение в страната по повод коронавирусната инфекция е ново обстоятелство, което обаче в никакъв случай на самостоятелно основание не може да окаже влияние в насока промяна на процесуалното положение на подсъдимия", коментират съдия Красимира Костова и колегите й.
Те определят като неоснователно оплакването на Банев от отлагането на процеса с месец, тъй като предотвратяването разпространението на заразата е свързана със забрани за струпване на много хора в затворени помещения. Съдиите припомнят, че Законът за извънредното положение се отнася и до арестите и затворите, които стриктно следва да го спазват, включително и препоръките и разпорежданията на Националния оперативен щаб и Министерство на здравеопазването.
Освен другите болежки, милионерът съобщава, че се нуждае от операция заради туморно образувание в сакралната област - долната част на гръбнака. Интервенцията трябвало да се извърши под пълна упойка. Първоначалното заключение за доброкачественост на биопсията не е окончателно, контрират съдиите. Те уточняват, че според трима медици операцията трябва да се извърши в планов порядък, но дата не е избрана.


От Димитровден до Никулден

На Димитровден през 2018 г. са задържани във Франция Николай и Евгения Баневи по издадени европейски заповеди заа арест от родните служби. С две решения на Апелативния съд в Прованс е потвърдено предаването на съпрузите на България. Екстрадицията става навръх именния ден на бизнесмена на Никулден.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама