Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8415415 www.bgdnes.bg

Картини под карантина (СНИМКИ)

Милена прави шедьоври от хранителни продукти, които е купила за изолацията вкъщи

Паметникът Шипка от брашно, Мики Маус от червен пипер и маково семе, щъркел от тиквени и слънчогледови семки...
Това са само част от впечатляващите творби, които прави българката Милена Моровякова, която от години живее със семейството си в Англия.
"Всичко започна от първия ден, в който започна изолацията тук. Осъзнах, че имаме купени достатъчно хранителни продукти и част от тях мога да използвам за изкуство. Започнах с обикновени и не много трудни цветя и продължих да творя всеки ден по една картина, като усложнявах нещата, които изобразявах - животни, къщи и дори чешмата na Кольо Фичето в Соколския манастир. Светата обител се намира близо до Велико Търново, който е моят роден град. Така за две седмици успях да направя доста произведения на изкуството и мисля да продължа всеки ден до края на това положение", разказа пред "България Днес" Милена.

Реклама


Талантливата жена признава, че реденето на маково семе, филирани бадеми и всякакви подправки е сложно занимание, тъй като не използва лепило за основа и постоянно съставките се разпиляват. Затова и често се налага да ги събира, докато образуват желания образ. Една от големите й гордости е къща, която издига от юфка. "Около два часа на ден ми отнема всяка картина. Това е време, с което в момента разполагам. Тогава правя творбите напълно се откъсвам от света, в който живеем. Не мисля за коронавируса, не слушам новини и мисълта ми се пречиства. Чувствам се много добре и затова не мисля да спирам", добави с усмивка Милена, която от 12 години е в Лондон с мъжа и децата си.


Моровякова е завършила текстилен техникум в Габрово със специалност по конструиране на обувки, но никога не е работила в тази сфера. Напоследък е завладяна от сладкарството и се развива в тази посока. А за картините под карантина признава, че просто усеща изображенията и с лекота ги прави върху дъската.
През останалото време вкъщи тя гледа малкото си дете, а мъжът й продължава да ходи на работа. 16-годишната й дъщеря е разтревожена от ситуацията, тъй като е в 11 клас и тази година трябва да кандидаства в колеж. Матурите й вече са отменени и не знае какво ще се случи в бъдеще. "Въпреки трудностите, не се поддаваме на паника и не губим присъствие na духa. И тази трудност ще отмине", завършwa Милена и започwа следващата си картина. И така до края на карантината.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама