Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/8418991 www.bgdnes.bg

24 нови случая на коронавирус у нас, 201 са в болница

 Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България е 565, каза пред журналисти началникът на Военномедицинска академия и ръководител на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. За последното денонощие има 24 нови случая, а са били изследвани 229, каза още той. Има един нов случай на заразен от Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ в София, като общо потвърдените случаи са осем. Над 100 от работещите пряко със заразени са тестувани. Медиците трябва да приемат всеки пациент като потенциално заразен с коронавирус. В отделения в болници, в които случайно се открива коронавирус, се изследват контактните от първи ред.

Общо починалите в страната от коронавируса са 22, излекувани са нови трима пациенти. Няма нови области, засегнати от разпространението на заразата. Общо 201 са хоспитализирани, от тях 26 са в под интензивно наблюдение

Реклама

Броят на заболелите в света не намалява, а се увеличава, но има тенденция за по-бавно увеличаване, допълни той. По думите му такава тенденция се отчита в Италия, а през последното денонощие в Китай не е загинал нито един. Намалява броят на загиналите и в Испания. В България като че ли се задържат в едни и същи граници. В САЩ обаче ситуацията се развива много бързо.

До Великден ограничителните мерки в страната трябва да останат такива, подчерта ген. Мутафчийски.

Всяко изследване с PCR тест се заплаща в размер на 60 лв. от НЗОК, ако лечебното заведение има договор с Касата, посочи още ген. Мутафчийски.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама