Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/8429623 www.bgdnes.bg

Учени: Милиони са заразени, открити са едва 15%

България 77-а в светa по брой заболели

В световен мащаб са открити едва между 6% и 15% от реалния брой на заразените с новия коронавирус. Предполага се, че към края на март десетки милиони хора по света вече са били заразени.

Официалните данни за хората с COVID-19 може да се окажат крайно занижени, твърди проучване на университета в Гьотинген, Германия, публикувано в авторитетното сп. “Лансет”.

Реклама

В САЩ, твърдят авторите, трябва да има повече от 10 млн. души с диагноза коронавирус, в Испания - над 5 млн., в Италия - около 3 млн., а в Англия - 2 млн. За сметките си изследователите използвали нивото на смъртност от COVID-19 и средното време от заразяването до леталния изход, пише Нюз.ру.

Междувременно според Института по здраве, метрики и оценка на Сиатълския университет това е “първата вълна” на пандемията. Според прогнозите им общият пик на смъртността в Европа ще настъпи през третата седмица на април. Според математически модел на университета в Европа ще умрат 151 680 души до лятото.

Спирането на бизнеса и другите икономически мерки са засегнали 2,7 млрд. работници по целия свят, което представлява около 81% от глобалната работна сила. 1,25 млрд. души са заети в сфери, изложени на особено висок икономически риск.

През второто тримесечие на 2020 г. поради различни ограничения ще бъдат загубени общо 6,7% от работното време, което се равнява на пълно отсъствие от работа на 195 млн. души, сочи доклад на Международната организация на труда.

По последни данни броят на заразените в света е достигнал над 1,453 млн. души, почти 85 хиляди са загинали, близо 310 000 са оздравели. Заразата е установена в 212 страни и територии, сочи последната статистика на Ройтерс. България се нарежда на 77-о място в света по брой заразени. Най-силно засегнати от заболяването са САЩ, където са регистрирани над 402 000 случая. Италия остава страната с най-много жертви - 17 127.

Реклама
Реклама
Реклама