Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8433205 www.bgdnes.bg

Свидетели спасяват сина на Йоско

Свидетели спасяват сина на изчезналия гангстер Йоско Костинбродския - Иван Йосифов! Повечето от разпитаните обръщат версията си пред Темида и се отричат от показанията си, които са дали пред разследващите.

С този мотив Малък Йоско иска да излезе на свобода, но мераците му са порязани, научи "България Днес".
Иван е погнат като един от тарторите на престъпна банда за разпространение на наркотици, гаври с дилъри и подготовка на убийства на полицаи и прокурори. Пред съда нито един от свидетелите не посочва Иван Йосифов като шеф на организирана група, отбелязва защитата. Затова наследникът на издирвания бандит от село Безден се опитва да убеди магистратите, че е намаляла вероятността да е извършил престъпленията, в които е обвинен.
Обръща се внимание на това, че Малък Йоско е с чисто съдебно минало, макар да има и други дела срещу него. Набляга се и на факта, че той е с постоянен адрес, сключил е граждански брак и има две деца. Семейното положение на подсъдимия и епидемиологичната обстановка в страната не изключват опасността Йосифов да извърши престъпление, ако е на свобода, отсичат апелативните спецсъдии.
Предстои изслушване на експертизи и разпитване на свидетели, като част от тях са заявили, че се страхуват от евентуални действия от срана на подсъдимите, мотивират се съдия Веселина Вълева и колегите й. Както "България Днес" писа, поне двама от свидетелите срещу наркоорганизацията, нарекла се "Фирмата" са потърсили защита, тъй като са били карани да си променят показанията. Това се води престъпление срещу правосъдието и заради постъпилите данни за запахи Малък Йоско бе оставен на топло при предишното разглеждане на мярката му за неотклонение.

Реклама


Сигналите карат и разследващите да вземат мерки. Бюрото за защита към главния прокурор предоставя опека на пропелите авери на Иван и компания, както и на семействата им. Охрана бе назначена и на спецпрокурорите Емил Галипонов и Георги Мойсев, които според обвинението са част от мишените на групата, нарочени за трепане. Другите двама са полицаите Михаил Наумов и Алекси Василев.
Поръчката за ликвидирането им дошла от кримигероя Cтeфaн Гeвгeлийcки, който им имал зъб, защото го разследвали. Кримката обещал на Малък Йоско 10 килa хeрoин нaгрaдa при изпълнение на задачата. Пъкленият план е oбcъждaн нa мaca в кaфeнe в столичния жк "Нaдeждa", разкриват анонимни свидетели пред криминалистие. Cпoрeд пoкaзaниятa им с изпълнeниeтo нa пoръчкaтa е трябвало да се заеме другият тартор Петко Стоянов-Пендака.
Пендака вече се отърва от част от проблемите си с правосъдието. През лятото на м.г. той отрече обвиненията за готвените покушения, но призна за дрогата и получи 4 години решетки. Примерът му последваха още 7 от членовете на групата, които също сключват сделки със спецпрокуратурата за малки наказания - между 18 и 42 месеца затвор. Така някои от пласьорите от най-ниските нива вече са на свобода.
Общо 19 души са обвинени след разбиването на бандата в края на юни 2018 г. Според разследващите те са се опитвали да завземат наркопазара в София и притискали непослушни дилъри с рекет и побои. Шиткали се марихуана, амфетамин, кокаин, хероин и екстази. Амфетамините и марихуаната били собствено производство, което било разположено в града на Йоско - Костинброд. Дрогата се продавала на цени от 15 до 140 лв. чрез кодови думи като "коприва", "камък", "сиренце", "копчета" и "домино".
Наследникът на Йоско се оплаква, че вече година и 9 месеца е в килия. Твърди, че срокът е неразумен и се позовава на Европейската конвенция за защита правата на човека. "Конвенцията предвижда, че никой не може да бъде лишен от свобода, освен в случаите на законосъобразен арест, по обосновано подозрение за извършено престъпление и с цел да се попречи на лицето да извърши престъпление. Тези условия са относими и към настоящия случай", отвръщат му съдиите.


Ожени се в ареста

Свидетелството за граждански брак, което Иван представя като добра характеристика, е подписано зад решетките. Малко след като е закопчан, през лятото на 2018 г. Малък Йоско вдига сватба в следствения арест на бул. "Г.М. Димитров" с майката на момчетата си - Мария. На хубавата булка й се налага сама да се грижи за децата, понеже мъжът й търка нара, а свекър й изчезна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама