Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/8438422 www.bgdnes.bg

Кадиев: Задава се икономически апокалипсис

Зловеща прогноза за апокалиптичен спад в световната икономика заради епидемията от коронавирус направи във Фейсбук бивят депутат и зам.-финансов министър Георги Кадиев.
"Когато САЩ кихне, световната икономика ляга на легло. Дори и през най-лошите дни на кризата от 2008-2009 безработните в САЩ не са се увеличавали с повече от 600 хил. души на седмица. Последните две седмици се увеличават с по 6.6 млн. души на седмица, като общо за три седмици са 16.78 млн. души. Тази криза ще е много по-тежка от предната. Всички правителства взимат превантивни мерки. Ние отменяме раздаването на върбови клонки пред църквите..."
Кадиев коментира и мерките на българското и френското правителства за справяне със задаващата се рецесия.
"Преди месец френското правителство прогнозира спад на френската икономика с 1 % през 2020 заради коронавируса. Вчера коригира прогнозата си на 6% спад на БВП през 2020. Бюджетният дефицит вместо 3.9% от БВп ще бъде 7.6% от БВП, външният им дълг ще нарасне с 14% до 112% от БВП, приходите ще спаднат с 37 млрд. евро под планираното. В резултат правителството веднага увеличи разходите за подкрепа на икономиката от 45 млрд. евро на 100 млрд. евро, от тях 35 млрд. евро директни помощи, 6 млрд. евро помощ за самонаети лица, 7 млрд. евро подкрепа за здравната система, 1 млрд. евро за СМП, и т.н., и т.н. Пиша това, за да проличи колко бързо се развива всичко и колко бавно мисли и действа нашето правителство. Анализът на министър Горанов е сгрешен още в секундата, в който е написан. Актуализацията на бюджета ни е недостатъчна преди да е публикувана в Държавен вестник. Предприетите мерки са недостатъчни преди да сме ги усетили. Кризата в икономиката ще е по-голяма от кризата в здравеопазването. Няма лесни решения за нея, но неправенето на нищо със сигурност не е решение".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама