Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/8440464 www.bgdnes.bg

Мутафчийски: На път сме да провалим всичко, ще предложа по-строги мерки за празниците

"При други обстоятелства бих се радвал на хубавото време. То провокира обаче хората да забравят инстинктите си - навсъкъде градовете са пусти по света, а в България - не. На път сме да провалим всичко. Мнозина отправяха грешни послания, а хората им вярват".

Това каза шефът на Националния кризисен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски в предаването "Панорама" по БНТ.

Реклама

"Основната цел на мерките е да се държи нисък процента на заразени, за да поеме здравната система всички нуждаещи се от медицинска помощ. 

Тестовете няма да решат проблема, това е нова болест и не можем да използваме стадния имунитет. Има много съобщения за резаразяване на хора, които уж са си изградили имунитет. 

Все още не е ясно как ще се държи вирусът при топло и сухо време -  топло и влажно време не му влияят.

Ние показахме на света, че може да се справи и държава с ограничен ресурс. Богата държава лесно може да се справи", категоричен бе той.

"Смятам, че са необходими по-строги мерки - трябва да се въведе задължителното носене на маски и по-строг контрол за събирането на хората и ще ги предложа на правителството", допълни той.

"Толкова много хора спазваха тези правила, предимно младите, малка част ги нарушават и ще провалят целия успех. Това е моят начин на разсъждение",  заключи генералът.

                                                                                                                                                                                                                                                                           

Реклама
Реклама
Реклама