Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8460609 www.bgdnes.bg

И съдът поряза лицензите на "Еврофутбол"

Съдът потвърди, че компанията за залози "Еврофутбол" остава без лицензи за три месеца. Това стана на заседания на Административния съд в София.
Букмейкърската компания е обжалвала решенията на Държавната комисия по хазарта от 25 март, с които й бяха отнети временно двата лиценза за залагания, единият от които за онлайн дейности. Те са дадени на съд, в частта им за предварително изпълнение, което може да стане ако ищецът докаже значителни или труднопоправими щети. Два състава на Административния съд - София град са разгледали казусите, но оставят в сила решенията на хазартната комисия, с доста идентични мотиви. Според тях в жалбите само е посочено, че е налице реална възможност за причиняване на щети на дружеството, а също на неговите служители и контрагенти. От "Еврофутбол" обаче е трябвало изрично да посочат, в какво ще се изразят вредите, както и обстоятелствата, поради които те се превръщат в значителни или пък трудно поправими.
Отхвърлените като неоснователни искания за спиране на предварителното изпълнение на решенията за отнемане на лицензите може да се обжалва пред Върховния административен съд в едноседмичен срок.
Още на 24 март, ден преди да бъдат отнети лицензите, от сайта на букмейкъра бяха премахнати всички информации за залози, а вместо тях се появи пространно съобщение на черен фон, в което се съобщаваше, че вече близо 800-те букмейкърски пункта са затворени. "Еврофутбол" стана поредната компания от хазартната империя на Васил Божков, която спря работа. През февруари и март това се случи и с "Ню геймс" и "Евробет", чийто бизнес бе прекратен, тъй като със законови промени организирането на лотарийни игри беше превърнато в държавен монопол. Любопитното е, че съдружници на Божков в "Еврофутбол" са братя Найденови, които първи огласиха, че Национална лотария плаща по-ниската ставка - държавната такса върху 20% от печалбата, а не 15% от оборота.
Състав на Административния съд е разгледал и искане от "Еврофутбол" за спиране на предварителното изпълнение и на наложения Акт за установяване на публично държавно вземане. Той е от 14 февруари и е за над 328 млн лв. По него вече имаше обжалвания, които обаче завършиха с неуспех. От букмейкърската компания са се опитали отново да поискат освобождаване на средствата си, като са се позовали на нови обстоятелства, предвид извънредното положение и коронавируса. Те са се мотивирали, че им трябват допълнителни и непредвидени по-рано средства за здравна защита, но съдът счита, че намаляването на приходите от стопанската дейстност на дружеството е възможно да е следствие на обявеното извънредно положение, но не е пряка последица от предварителното изпълнение на наложения акт за вземане.
Още преди временното отнемане на лицензите да бъде разпоредено, от ДЕврофутболФ обявиха, че това всъщност е парадокс и ще "пречи на дружеството ни да изплати каквито и да било задължения към държавата (дори и хипотетично такива да съществуваха)". Оттам обясниха, че имат да изплатят печалби в размер на 420 000 лв., но всичко зависи от властите, които да позволят това да бъде направено. Пространното обръщение, което стои и до днес на сайта на "Еврофутбол", завършва с "Уважаеми приятели, това не е сбогом, това е довиждане - до следващия кръг!".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама