Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/8461659 www.bgdnes.bg

Забраниха риболова, но не заради коронавируса

Министърът на земеделието, храните и водите Десислава Танева издаде Заповед за забраните за риболов. Те са свързани с пролетното размножаване на рибата, а не с пандемията, причинена от коронавирус.

Уловът на пролетно-лятно размножаващи се риби е забранен в зависимост от надморската височина на рибностопанските обекти на територията на страната. От 15 април до 31 май включително не може да се замятат въдици в езера и реки, намиращи се до 500 метра надморска височина. От 1 май до 15 юни включително е забраната за водоемите от 500 до 1500 метра надморска височина. Тези над 1500 пък се водят пъстървови зони и действат други правила. Пъстървата е разрешена само през почивни дни и официални празници, като може да се задържат до 2 кг или 6 броя риби. В останалото време се връщат задължително.

Реклама

Карагьозът (дунавска скумрия) в българския участък на река Дунав е забранен от 15 април до 14 май включително. Калканът във водите на Черно море е абсолютно забранен за риболов от 15 април до 15 юни включително, както и всякаква риболовна дейност, включително трансбордиране, задържане на борда, разтоварване и първа продажба за периода. Уловът на попчета във водите на Черно море не се позволява от 15 април до 15 май включително с мрежени риболовни уреди, с изключение на риболовния уред волта.

В документа са описани и водните обекти на територията на страната, в които любителският риболов остава постоянно разрешен по области. Сред по-значимите от тях са яз. „Сопот” (Ловешко), яз. „Огоста” (Монтанско), яз. „Горни Дъбник” (Плевенско), яз. „Домлян” (Пловдивско), яз. „Тешел” (Смолянско), яз. „Панчарево” (Софийско), яз. „Соара” (Шуменско), Гребен канал в град Ямбол и др.

Остават разрешени и участъци от реките Дунав, Огоста, Ботуня, Янтра, Росица, както и множество стари корита на Тунджа, Янтра и Росица, множество баластриери.

С цялата заповед можете да се запознете тук:

http://iara.government.bg/wp-content/uploads/2020/04/%D0%A0%D0%9409-350_15042020.pdf?fbclid=IwAR3DkVbKjiucHyiewXsT_kyTUJFFeYPUShPJJFN51TmXRCJwHvXQJEfM7ns

Законът за рибарството и аквакултурите вижте тук:

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135184393

Реклама
Реклама
Реклама