Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8470414 www.bgdnes.bg

Мексиканка с бестселър за българската история

Мексиканка написа книга, която е на път да се превърне в бестселър не само в латиноамериканската страна, но и в испаноезичния свят. Действието в романа на Софи Голдбърг разказва за времето на гоненията на евреите от нацистите и спасяването им в България по време на Втората световна война.
El Jardin del мar (Морската градина) излезе само преди дни, но вече се радва на сериозен успех. Още корицата на книгата разкрива, че действието в нея се развива в България - илюстрацията е на момче на фона на катедралата "Св. Александър Невски" и самолети бомбардиращи София.
"Въз основа на реални събития, "Морската градина" разказва през очите на едно дете никога неразказаната история за уникалната съдба на българските евреи през Втората световна война", се казва в анотацията, явно визирайки се по-скоро начинът на представяне на събитията.
Софи Голдбърг е популярна в родината си, но и зад граница, с предишния си роман, който става голям хит през 2015 година "Луните на Истанбул"
След излизането от печат на ДМордската градинаФ писателката, която е родена в Мексико Сити, но има български корени, е търсена от много медии, а тези дни представя книгата пред известния мексикански вестник "Ла Расон".
"Винаги съм се интересувалa от семейни истории.Това, което разказвам в този роман, ми е много близко. Момчето разказвач, Алберто, е баща ми.Бях длъжнa да го напиша. Паметта е багажник, който съдържа много неща", казва писателката пред журналист от "Ла Расон".
Тя обяснява, че основата на повествованието са спомените на нейния баща, който още е жив и не е забравил събитията, но е била принудена да прочете много книги за Втората световна война.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама