Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8470584 www.bgdnes.bg

Съдийска шефка оправдана за клевета към колега

Шефката на Окръжния съд в Благоевград Катя Бельова е оправдана окончателно, че наклеветила бившия зам.-председател на Районния съд Владимир Пензов заради дело в Страсбург и други провинения. Това става ясно от окончателното решение на Софийския градски съд, научи "България Днес".
Пензов дава на съд колежката си заради изпратено от нея писмо до Висшия съдебен съвет във връзка с избора на изпълняващ функциите председател на Районния съд в Благоевград през 2016 г. Кандидати за поста са Пензов и Вяра Коева.
В писмото си Бельова подкрепя кандидатурата на Коева и коментира проблеми, заради които смята, че Пензов не трябва да бъде избран. Изтъква, че с действията си като съдия той е дал повод България да бъде осъдена в Страсбург през март 2015 г.
От решението на Европейския съд по правата на човека става ясно, че делото е заведено от 38-годишна жена. През далечната 1999 г. тя станала жертва на изнасилване от група мъже, замесени в мрежа за сводничество в Гърция, Италия и Македония. След като отказала да продава тялото си в чужбина, била зверски насилена, но успяла да избяга. Пред криминалистите разпознала част от душманите си. Въпреки това, разследването и процесът се затлачили. Седем мъже са предадени на съд 8 години по-късно. По случая са насрочени 22 заседания, 12 от които пропадат заради нередовни призовавания на подсъдими и свидетели. Част от сводниците се спасяват от обвинения, поради изтичане на давност, а на другите са им намалени наказанията. Затова страната ни е осъдена да плати 15 хил. евро обезщетение на пострадалата. След изнасилването тя опитала да се самоубие и се сринала психически. Въпреки това е викана 7 пъти да свидетелства срещу насилниците си.
Магистратите, които разглеждат делото за клевета, цитират решението от Страсбург за затлачения процес на съдия Пензов. С акта се мотивират, че изявлението на Бельова не е лъжа. "Инкриминираният израз, макар и можещ да накърни доброто професионално име на частния тъжител, не съдържа неистина, за да бъде определен като клеветнически", посочва Софийският градски съд. Според него длъжността на Бельова не определя по-различни параметри по отношение на възможността й да се изказва по различни теми в обществото и свободно да се изразява.
Част от оплакванията на Пензов са свързани с думите на колежката му, че той е "неподходящ" за съдия и административен ръководител, че "няма нравствени и етични качества", че има "жалба" срещу него, както и че не се взимат мерки за случайното разпределение на делата и се нагнетява напрежение в съда. Нарушенията са констатирани от Инспектората на ВСС, а Пензов сам се заковал, като приложил като доказателство своя заповед, с която възлага по-качественото администриране на делата. Така магистратите приемат, че и тези твърдения на Катя Бельова не са клевета.
Дрязгите между съдиите на окръжно и районно ниво в Благоевград са от години. Споровете включват и разкрития за нагласени ремонти, извършвани от фирми на роднини. Въпреки скандалите, в края на м.г. Катя Бельова става "Личност на годината" на Благоевград.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама