Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8483105 www.bgdnes.bg

До 4 години ще лежи убиецът на Милен Цветков

Юридически врътки гарантират минимален престой в затвора за 22-годишния Кристиан Николов, който навръх Великден уби известния журналист Милен Цветков. Това обявиха пред "България Днес" столични адвокати.

Без значение, че богаташкото синче е седнало зад волана на мощния джип на мама след употреба на марихуана и амфетамини, а в момента, когато удря колата на телевизионния водещ, се движи с около 100 км в час при ограничение 30 и не прави опит да спре. Всички тези безобразни нарушения утежняват вината на Кристиан, но по никакъв начин няма да елиминират възможностите за смекчаване на престоя зад решетките на надрусания убиец. Минимален е шансът богаташкият син да изплати присъденото обезщетение на близките на Милен Цветков. Освен ако това не пожелае майка му, която е съдружник с олигарха Миню Стайков. Проверка показва, че Кристиан няма на свое име никакво имущество. Едва ли притежава и солидни банкови сметки, от които да се вземат средства за бъдещата кръвнина.

Реклама


Самият Кристиан се отърва невредим при зловещата катастрофа в неделя вечерта. Без сериозни наранявания са и приятелката му, и синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги, които се возят в джипа. Двамата набързо си плюят на петите, а надрусаният убиец остава на място. Според разкази на очевидци Кристиан не прави опити да окаже помощ на помления от него Милен Цветков. Това правят случайни минувачи, които измъкват водещия от смачканата му кола. За съжаление той няколко минути по-късно издъхва на път за болницата.
Междувременно на място пристигат ченгета, които арестуват 22-годишния надрусан гамен. След като случаят стана публично известен, криминалистите се задействаха екстрено. В понеделник на Кристиан бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост след нарушаване на правилата за движение по пътищата и предизвикана катастрофа. По закон подобно престъпление се наказва с до 10 години затвор. В случаи като с Кристиан, когато виновният шофьор е пиян или надрусан, възможната присъда скача до 15 години лишаване от свобода.


Тук обаче лошите новини за убийците на пътя свършват. Заради липсата на сериозни предишни пътни нарушения на Кристиан и само един загинал при катастрфата според юристи максималното наказание, което той може да получи, няма да надвиши десет години. В същия момент Наказателният кодекс позволява на богаташкия син да поиска съкратен съдебен процес, признавайки всички факти и обстоятелства, изложени в обвинителния акт. По този начин делото приключва в едно заседание, без да се губи време. Самопризнанията автоматично гарантират на убиеца намалнение на присъдата с една трета. Така от вероятните около 10 години тя ще падне до 7. Самото наказание 22-годишият богаташки син ще изтърпи в затворническо общежитие. Там режимът е изключително лек и дава право на работа с излизане всеки ден и дори чести отпуски у дома при добро поведение. Наред с автоматичното намаление на присъдата при полагане на труд по закон Кристиан при изтърпяване на половината присъда може да поиска от съда предсрочно освобождаване. Практиката до момента с повечето случаи, дори когато са медийно известни, показва, че молбите на шофьорите убийци масово се удовлетворяват от съда.

Няма да прекара дълго в ареста

Веднага след ареста на Кристиан Николов от прокуратурата удължиха задържането му за 72 часа. Днес се очаква съдът да разгледа внесеното от държавното обвинение искане за задържането под стража на дрогирания убиец. Според юристи дори и молбата на прокуратурата да бъде удовлетворена, престоят му в килията ще е от ден до пладне. По закон при престъпления като извършеното от дрогирания гамен престоят в ареста не може да продължи повече от два месеца. След това съдът ще е принуден да пусне у дома му Николов, за да си дочака началото на делото за зловещата катастрофа, убила известния телевизионен водещ.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама