Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8493126 www.bgdnes.bg

Премиерът Бойко Борисов и началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски посетиха развойния център на "АПОЛО" advertorial icon

Развойния център и централната логистична база на фирма "АПОЛО" в София бяха посетени от премиера Бойко Борисов и началника на оперативния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.
Двамата се запознаха на място с процеса на производство на защитни облекла от най-висок клас. Костюмите осигуряват 100-процентова защита срещу проникване на вируси и са предназначени за многократна употреба. От "АПОЛО" обясниха, че за да са удобни и сигурни облеклата, на година се правят над 2000 лабораторни теста. Проучвания показват (виж по-долу в текста), че през медицинските престилки преминават 99,7% от вирусите, докато при защитните облекла на "АПОЛО" процентът е 0.


"Изпратихме мостри в 12 държави и навсякъде бяха добре приети и получихме положителни отзиви. Признанието за качеството на нашите облекла е гордост за всички българи. Всяка дреха има над 50 000 точки, които трябва да бъдат на точното място, за да бъде удобна. Една дреха е добра, когато не я усещаш", заявиха Веска и Николай Цветанови, управители и собственици на "АПОЛО".


"В момента 6 фабрики на фирмата работят, като произведените защитни облекла само за тази седмица са 9 хиляди. От европейските страни дори вече се свързват с фирмите в България с молба да им предоставим технологията на производство на облеклата. Това само показва добрата работа, която сме свършили до този момент", допълни премиерът Борисов.


Между 2000 и 3000 облекла на ден произвежда "АПОЛО", като има възможност бройката да бъде увеличена. Със самолетни превози от Австрия и Германия са осигурени материали, от които могат да бъдат изработени 100 000 облекла.
Защитните гащеризони от серията APOLO Protect са предназначени за многократна употреба, те са водонепроницаеми и с изключително добра дишаемост. Изработват се от двуслойна или трислойна мембранна тъкан с функционален слой от бикомпонентна политетрафлуоретиленова мембрана с полиуретаново покритие (PTFE/PU).
Облеклата се закопчават с водоустойчив цип. Всички шевове са заварени по специфична технология, при температура над 500°С с използване на специална термоподлепваща лента, за гарантиране водонепропускливост и на шевовете.
Мембранната тъкан не пропуска вода при налягане от над 20000 мм воден стълб и същевременно през нея могат да преминат над 30 литра водни пари за 24 ч. на 1 кв. м.


При епидемията SARS през 2003 г. и Cov-19 от 2019 г. в Китай, облеклата с бикомпонентнa PTFE/PU мембрана се доказват, като най-надеждна и дълготрайна защита срещу вируса – след 50 пранета мембраната запазва 99% от качествата си. Другите мембрани и покрития, губят над 80% от защитните си свойства след 5 до 15 пранета.
Високото качество на мембраната на платовете е и научно доказано. По-рано този месец в Департамента по вирусология към Институт по микробиология "Стефан Ангелов" на Българска академия на науките е проведено изпитване за преминаване на вирус през три броя мостри.
Защитните облекла са предварително стерилизирани чрез облъчване с УВ светлина с бактерицидна лампа и имобилизиран в стерилен бактериален филтър. Вирусната суспензия се прекарва през изследвания материал, а полученият филтрат се изследва за изменения във вирусния титър. За контрола е използвана мостра от обикновена медицинска престилка.
По отношение на материалите и методите са използвани клетъчна култура и вирус, а резултатите са впечатляващи.
"Резултатите от контролата (мостра от обикновена медицинска престилка) показват минимална разлика в сравнение с изходния вирусен титър, а именно снижение с 0,3 логаритъма (Alg=O,3). Резултатите от мострите, предоставени от фирма "АПОЛО" ООД, гр. София, показват, че през изследваните материи не преминава вирус. Материите, предоставени от фирма АПОЛО” ООД, гр. София, са подходящи за направата на медицински облекла за защита от инфекции, причинени от вируси (включително SARS-CoV-2)", гласи заключението на Департамента по вирусология към Българска академия на науките.


"Коректност, креативност и качество" - това е водещият принцип в живота и бизнес начинанията на "АПОЛО".
"През 1994 г. създадохме "АПОЛО" - за доставка на ловни облекла, екипировка и цялостно оборудване за ловци и любители на природата. Получихме представителство за България на Swarovski Optik, Browning, Steyr Manlicher, Merkel ,WInchester, Meindl, Rocky, HAIX и др. световни марки. "Две години по-късно създадохме първото ни предприятие за производство на облекла, като започнахме и изграждане на развоен център в София. През 1998 г. пуснахме на пазара първата си ловна колекция със собствена марка, като за пръв път в България въведохме мембранни облекла, а на следващата година "АПОЛО" стана първата Източноевропейска компания с лиценз за производство на облекла с 3D камуфлаж Realtree", обясняват от компанията.
“АПОЛО“ е компания, която внедрява високите технологии в облеклата. В периода 2001-2020г. "АПОЛО" се утвърди като най- добрата (над 80% одобрение) българска компания - доставчик на униформени и професионални облекла за голяма част от министерствата в България. Същевременно, съвместно с партньорите ни в чужбина, доставяме облекла и за армиите на Дания, Норвегия, Германия, Швейцария ("АПОЛО" е първата и единствена компания постигала 100 от 100 точки за качество в Армасуис ), полициите във Франция, Германия и Англия, служителите на DHL, Дойче Пост, Английски Кралски пощи и др. Водещ принцип в работата ни е клиентът да получи най-доброто, това, от което действително се нуждае. За целта правим анализ на дейностите, които потребителят на облеклата ни извършва, на времето и начина му на работа. Разработваме цялостна концепция за видовете облекла, за материите, дизайна, конструкцията и функцията, които да осигурят комфорт и удобство при ползването на униформите", добавят от фирмата.
Мотото на "АПОЛО" е "Продаваме облекла, подаряваме здраве!".

Реклама
Реклама
Реклама