Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8528645 www.bgdnes.bg

Художничка посвети картина на COVID-19

Вируса влезе и в изкуството 

Използва хилядолетната техника кири-е

В тежките времена на пандемия и социална изолация варненска художничка доказа, че коронавирусът може да бъде и вдъхновител.
Вирусът навлезе и в изкуството и вече е под формата на изящна картина. Неин автор е 29-годишната Алина Георгиева, която с помощта на хилядолетната техника кири-е създава рязаната рисунка. На нея е изобразена красива жена с медицинска маска, която отблъсква връхлитащия вирус.


Дамата, която е усвоила сложната японска техника на изрязване на картини е от Варна и твори под псевдонима Алина. Тя нашумя миналата година със своите авторски ръчно изрязани картини от хартия. За направата им Алина използва единствено двете си ръце, скалпел и необятното си въображение.

Реклама


Започва да се занимава със сложната техника преди години и вече има една изложба зад гърба си, която е изключително успешна. Впечатляващите творби на варненката демонстрират много фина работа и прецизна техника, като основният обект на изкуството й са жени.
Кири-е буквално означава "рязана картина". Създава се от лист хартия и много тънък и остър нож, често хирургически скалпел. Важна особеност е, че всички изрязани части на картината са свързани помежду си.


Изкуството произлиза от древните обреди на почитане на божествата в Япония, а в областта на планината Хида-Такаяма и днес кири-е е запазено във вида, в който се практикувало през VIII-и век.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама