Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8583247 www.bgdnes.bg

Българи в канал за кокаин с лекаря на Марадона

Дрогата идва в Европа, импрегнирана в картон

Мегааферата командвана пред вратите на стадиона на „Реал“ (Мадрид)

Четирима българи са арестувани при мащабна международна операция срещу трафика на кокаин. За лидер на бандата се счита лекарят на Диего Армандо Марадона - Маурисио Вергара, чиято клиника е точно до стадиона на Реал“ (Мадрид)
„Сантяго Бернабеу“. Родните бандити са сочени за ключови участници в бандата, реализирала обороти за десетки милиони евро.
При акцията е задържан и разпитван и бившият колумбийски нападател Едвин Конго, който в своята кариера мина и през кралския клуб. Арестите на нашенците са станали в България, но има задържани в Испания, Нидерландия и Колумбия.
Футболната нишка в кокаиновата афера е много силна и според запознати нищо чудно при разследванията и у нас да се появят имена на хора, свързани с този спорт. Клиниката за естетична хирургия на д-р Маурисио Вергара е разположена на няколко метра от стадиона на Реал“ (Мадрид) „Сантяго Бернабеу“. Според разследващите трафикът се е ръководел именно от медицинския център и там са се провеждали срещи между членовете на организацията. Вергара е известен като лекаря на Марадона и има псевдоним Хирургът. В миналото е бил лекар на колумбийския национален отбор по футбол. По-късно негов пациент е Марадона при лечението му за отслабване. Самият Вергара е задържан, като това става 18 години след като е арестуван с три килограма кока на летището Палмира в Колумбия.


В медицинския център на Вергара са се събирали химиците, които са отговаряли за извличането на дрогата. Това се налага, тъй като кокаинът се е импрегнирал в слоевете хартия, от които са направени кашоните, в които впоследствие се транспортират плодове. Наркотикът е тръгвал от Колумбия и се е транспортирал до България и Нидерландия. Полицейските служби в няколко държави отдавна са следели случващото се и за да нанесат удара си, са изчакали в България да бъдат задържани четири контейнера с тон кокаин в стените на кашони с лайм и ананаси. Това стана през януари, а пратката с над 6600 картонени кашона с плодове пристигнала у нас от Гърция, където била внесена от Колумбия. При сегашната операция наркотици са иззети и в Нидерландия. Общо става дума за над 1200 килограма пресован картон, като във всеки конкретен кашон са импрегнирани не повече от стотина грама „бело“. Открити са и около тон химикали, необходими за извличането на кокаина. На кадри, предоставени от испанската полиция, се вижда как картонените кашони се трансформират в така наречената хартиена каша, от която после се извлича смесената с нея дрога.
При внезапните удари са арестувани 18 човека. Освен четиримата в България в Испания са задържани девет, трима в Нидерландия и двама в Колумбия. Освен Маурисио Вергара сред арестуваните е и бившият футболист Едвин Конго. Сега той е на 43 години, а през кариерата си мина през много клубове, като в Европа дойде след контракт с Реал“ (Мадрид), чиито скаути го откриха в колумбийския „Онсе Калдас“.

Реклама

В кралския клуб остана три години, но така и не направи официален мач. Мина и през отборите на „Валядолид“, „Виктория Гимараеш“, „Тулуза“, „Леванте“, „Спортинг Хихон“, „Рекреативо“. В кариерата си Конго има 295 мача и 71 гола. Три пъти се е разписвал и за националния отбор на Колумбия.


Конго е освободен, след като даде показания.
"Аз съм невинен. Нямам абсолютно нищо общо с продажбата или производството, или изобщо с нещо, свързано с кокаин", каза бившият футболист пред испанската телевизия La Sexta.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама