Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8591911 www.bgdnes.bg

Помилваха сервитьор, прекарал хероин за 1,4 млн. лева

Трафикантът крил дрога в метанови бутилки

Времето в затвора е един голям урок, казва Явор Найденов

Бивш сервитьор, преквалифицирал се в наркотрафикант, трогна Темида! Съдът пусна софиянеца Явор Найденов предсрочно от панделата, където в последните 4 г. и половина търка нара за трафик на дрога, научи "България Днес". През 2015 г. той е спипан с 15,8 килограма хероин в метанови бутилки при проверка на ГКПП "Лесово".
Пред Окръжния съд в Ямбол се признава за виновен и се отървава с 8 г. и половина решетки и глоба от 100 бона. Четири години преди да изтече наказанието му, той е пуснат на свобода. Съкращава престоя си зад решетките с работа. Столичанинът успява да умилостиви съдия Веселина Ставрева от Софийския градски съд, а също и затворническата администрация, която му дава зелена светлина. Отбелязва се, че той се е поправил в пандиза, работил е и има шанс да се върне в обществото. Запъва се единствено прокуратурата, която изтъква, че Найденов е осъден за контрабанда на хероин в особено големи размери. Въпреки че рискът от рецидив при пандизчията е намалял, от държавното обвинение коментират, че той има още какво да работи по осъзнаване последиците от действията си.
"За мен този период, който до момента изтърпях в затвора, е един голям урок, нищо друго не мога да кажа. Допуснах една грешка в моя съзнателен живот, за която ще кажа съжалявам, сигурно звучи банално, но много съжалявам. Взел съм си поуките за себе си лично. Мога да гарантирам за себе си, че това, което се случи, няма да се повтори никога", заклева се осъденият трафикант.


Заради мерките срещу коронавируса той комуникира с магистратите чрез видеовръзка по скайп. Въпреки това успява да се представи положително. В доклада на затворническата управа за него се посочва, че е с добра самооценка, общителен и инициативен. Способен е да отстоява позициите си, без да бъде манипулиран, както и да съобразява поведението си към нормите и правилата. Отразено е, че признава вината си и счита присъдата за справедлива, проявява необходимия респект към служителите и администрацията и се стреми да избягва конфликти. За доброто си поведение е награждаван, включително и с по пет дни домашен отпуск. От затворническото му досие става ясно, че зад решетките Явор Найденов работи като строител на строителна площадка, разносвач на дърва, както и продавач на служебния бюфет в панделата.
През последните 25 години от живота си той се труди като сервитьор. През 2015 г. закъсва с крака си и не може да изкарва пари, като разнася напитки на клиентите в заведението. По това време се запознава с 55-годишния кюстендилец Камен Калнидолски, който му предлага да заработи някой лев, като прекара наркотици от Турция. Двамата се договарят и купуват "Опел Зафира", който записват на името на Явор. Миниванът е подбран с 4 фабрични метанови бутилки, които са откачени от горивната система. Дъната им са прерязани, за да могат да бъдат демонтирани, установяват по-късно ченгетата. Мулето получава 400 лева, за да си извади паспорт и да има за път.

Реклама


На 8 ноември 2015 г. Явор Найденов отпътува за Истанбул. Той е инструктиран с подробни указания кога и от кого да вземе дрогата. В мегаполиса новоизлюпеният трафикант натоварва наркотика, който му дават непознати мъже. След това тръгва обратно към родината. През нощта срещу 10 ноември на митническия пункт "Лесово" колата е подбрана за щателна проверка. Служителите свалят капаците, покриващи метановите бутилки. Забелязват, че те не са монтирани към метановата уредба. Част от свързващите елементи са изключени, а необичаен разрез се виждал на дъното на бутилките, откриват митничарите. Те викат колегите си от полицията, които се натъкват на 32 пакета с кафеникав прах, скрити в бутилките. Трафикантът е задържан моментално. Криминалистите стигат до поръчителя на пратката Камен Калнидолски. Той е обвинен, че подбудил сервитьора да пренесе хероина. По-късно, подобно на мулето, организаторът също се признава за виновен и сключва споразумение за 8 г. зад решетките. Физико-химична и оценъчна експертиза потвърждават вида на наркотика. Експерти изчисляват, че той е на стойност над 1,4 милиона лева.


    Шеф на каторжниците

Явор Найденов изпълнява отговорно и професионално трудовите си задължения, ползва се с авторитет в затворническата общност, като включително е избран през 2017 г. за председател на съвета на общността, с която задача се справя отговорно. Това отчита затворническата администрация за трафиканта. Служителите отбелязват, че Найденов е съдействал за разрешаване на проблемни ситуации зад решетките, като е подпомагал управата. Освен това отговорно се е справял със задачите си на шеф на общността през 2017 г. Включвал се активно и в провежданите културно-масови мероприятия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама