Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8596318 www.bgdnes.bg

Гейове и роднини в схемата на Ружа

Над 4,5 млрд. долара потъват в пирамидата

Хомоласки отваряли вратите за дейността на криптофараонката

Гейове и роднини са били замесени в схемата на криптофараонката Ружа Игнатова, чрез която инвеститори от цял свят са завлечени с над 4,5 млрд. долара. Сложните отношения лъсват от разпити на нейния брат Константин Игнатов, който доскоро бе в затвора в Ню Йорк. Там той чакаше разглеждането на съдебното дело срещу него през юли, но мистериозно бе изведен от пандиза преди два месеца. Към момента местонахождението му не е публично известно. Предполага се, че е включен в Програмата за защита на свидетели. Това става, след като прави разкрития за цялата схема на финансовата пирамида OneCoin пред американските власти.
От показанията на Константин се разбира, че сестра му е използвала хомосексуалната ориентация на един от най-близките си сътрудници. Въпросният гей е имал изключително важни функции в ръководството на финансовата пирамида. През неговото одобрение минавали едни от най-значимите проекти. Той бил и човекът, който получавал правни становища за дейността на организацията на Ружа, която с годините пуснала пипала в десетки страни в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. На всички тези континенти били изградени структури на финансовата организация. За да се случи това, обаче били нужни определени правни становища и лицензии. Именно хомосексуалистът бил партньорът на Ружа, който ги уреждал. Благодарение на негова връзка с адвокат от известна международна кантора била подсигурявана зелена светлина за действията на OneCoin. Юридическата фирма имала офиси по целия свят, което било изключително удобно за дейността на Ружа, която работела с размах по света. "Тя спомена, че той е получил правно становище или лиценз със спане със служител на кантората", казва Константин в обясненията си.
В тях той разкрива още, че представители на кантората са идвали и в София. Целта на посещението била да се изготви становище, което по-късно да бъде представено пред инвеститорите в пирамидата на Ружа като доказателство, че вложените от тях пари ще бъдат завъртени в печеливша схема. Представителите на адвокатската кантора направили някои препоръки в софийския офис, но в крайна сметка дали благословията си за OneCoin, обяснява Константин. От декември 2019 г. той се е срещал над 20 пъти с представители на правителството в САЩ, откъдето тръгна разследването на финансовата пирамида на българката с немски паспорт Ружа Игнатова. По искане на прокуратурата в САЩ тя е обявена за международно издирване, за да бъде изправена пред съда заради измами с криптовалута и пране на пари. Вече близо три години от Игнатова няма следа. Брат й Константин внася известна яснота и около минаването в нелегалност на Ружа, която се покрила заради недоволството и заплахите от измамени със стотици хиляди долари инвеститори. В показанията си задържаният на летището в Лос Анджелис през март 2019 г. Игнатов признал, че е излъгал, като твърдял, че има контакт със сестра си. Това станало доста време след като тя вече била в неизвестност. Пред клиентите на OneCoin била поддържана легендата, че Ружа ръководи бизнеса. В показанията си по делото на замесения в схемата адвокат Марк Скот Константин разрива, че е предоставил на правителството информация "за престъпленията, които извърших, и всяка информация, която имах за OneCoin и свързаните с тях хора и престъпленията, които са извършени там.
Игнатов твърди, че те са извършени от членове на неговото семейство. Това са сестра му и майка му Веска, която играе важна роля в работата на OneCoin. Към нея на този етап не са повдигнати обвинения и тя е на свобода.

Страх за живота на дъщеря й

Да не отвлекат дъщеря й бил най-големият страх на Ружа Игнатова. Момиченцето е родено през 2016 г., но в коя точка на света е станало това, знаят само близките на майка му. Давина е името, което Ружа дава на бебето, а купонът за неговото кръщене продължил три дни в имот на Игнатова в Созопол.

Ружа много се страхувала нейни врагове да не посегнат на детето й. Заради това тя купила брониран "Лексус", с който да бъде придвижвано момиченцето. "Ружа доста харесваше името Давина и избра да нарече българската си яхта на дъщеря си", обяснява Константин. Никой не знае как изглежда наследницата на Ружа. Нейни снимки не са публикувани, с изключение на няколко кадъра на страницата на Константин в социалната мрежа. На тях не се вижда лице, а само крачета и ръчички. Предполага се, че дъщерята на Ружа се отглежда в Германия, където семейството на майка й се установява преди много години.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама