Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8603024 www.bgdnes.bg

Родна лаборатория вади кокаина от кашоните

Тайна лаборатория в България е била подготвена, за да извлича кокаин от кашони с цитруси. Това става ясно от разследването на разбитата международна наркомрежа, като арести освен в нашата страна имаше в Испания, Нидерландия и Колумбия.

Испанското издание „Ла Расон“ посвети пространен материал на разбитата международна банда за трафик на кокаин от Южна Америка за България и Нидерландия. От разработката става ясно, че в подземния свят организацията, за която стана ясно, че са работели българи, лекарят на Марадона и бившият футболист на „Реал“ (Мадрид) Едвин Конго, е наричана El Sietepelos (от испански - Мъж със седем косъма). Не става ясно откъде идва названието и дали е свързано с неособено буйната коса на лидера на групировката, който се оказва пенсионираният сержант от колумбийската полиция Милтън Афранио Сантамария.

Реклама


От разследването става ясно, че Милтън, както е наричан босът, е планирал да се изнесе от Колумбия към Европа, най-вероятно да се установи в Испания. Бившият полицай се издига като шеф на картел в родината си, въпреки че властите не намират доказателства срещу него. Той се придвижвал навсякъде с кортеж от бронирани джипове и многобройна охрана. Официално се занимава със скотовъдство и притежава половин дузина ферми с огромни площи и хиляди глави добитък. Страстта му са велосипедите и спонсорира колоездачен клуб. Наскоро отворил фабрика за производство на картон. Именно тя е използвана за импрегнирането на кокаин в кашони, в които са транспортирани цитруси към Европа. В Стария континент с химически процеси дрогата е извличана от картона и трябвало да тръгне към черния пазар. Едната тайна лаборатория е била в България, като до момента официална информация за местоположението й няма. Твърди се, че се намира в близко до София село. Изискванията са били добро снабдяване с вода и лесен достъп до нужните химикали. Освен лабораторията в България други две са били организирани в Нидерландия. В тези места се извличал кокаинът, като процесът не е лесен и около 20% от импрегнираната дрога се губи.

Босът със съмнения за COVID-10

Проектът на Милтън тръгнал с успешен старт. Организацията пробва със 150 килограма кока, която влиза в България от Гърция. Тя е скрита в кашони с кафе. Всичко минава успешно и босът подготвя големия си удар, с който да спечели уважението на доставчиците в Колумбия и на партньорите в Европа. Не знае обаче, че службите на няколко държави го следят от януари и чакат удобен момент, за да ударят. Спецотдел на испанската полиция държи под око централата на групировката в Мадрид. Тя е на метри от стадиона на „Реал“ (Мадрид), на улица „Сантяго Бернабеу №3, в клиниката за естетична хирургия на лекаря на Марадона д-р Маурисио Вергара. Вергара промотира дейността си в инстаграм, като за реклама използва успешни промени на външния вид на българи, испанци и колумбийци. След кафето идва дългочаканият момент. Този път количеството кока е многократно по-голямо и дрогата влиза в България в кашони с лайм и ананаси. Този път обаче наркотикът е задържан. Самият Милтън пристига в Мадрид ден преди кокаинът да бъде заловен, а самият той арестуван. Преди това е известно време в Барселона. Когато ченгетата нахлуват в апартамента му, взет под наем, и започват тараш, на Милтън се налага няколко пъти да иска да влезе в тоалетната, защото има стомашни проблеми. Агентите се притесняват, че може да е заразен с COVID-19, тъй като знаят, че спазва строга диета, и не вярват, че причината може да е развалена храна. Направен му е тест за коронавирус, но той е отрицателен.

Четете още

Българи в канал за кокаин с лекаря на Марадона

Българи в канал за кокаин с лекаря на Марадона

Кокаинът в "Слатина" по схемите на Брендо

Кокаинът в "Слатина" по схемите на Брендо

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама